Autoreis / Konvooireis Kalahari Zuid-Afrika - Namibië - Botswana

Maak een bijzondere kampeer-,auto- of konvooireis langs die mooiste wild- en  natuurparken. Reis met uw eigen auto of met meerdere auto’s in uw eigen kleine groep. Hou een rustig tempo aan, zo ziet, beleeft en geniet u meer!
Daarbij:

 • bezoekt u minder bekende maar ook niet toeristische wildparken in Zuid-Afrika, Namibië en Botswana
 • logeert u op bijzondere locaties, op mooi gelegen campings of in bijzondere kleinschalige accommodaties, soms luxe met eigen badkamer en toilet
 • rijdt u met uw een 4×4
 • desgewenst kunnen wij voor een deskundige gids als begeleiding zorgen

Dit is de ideale kennismaking met de Kalahari, voor de regelmatige Afrika-ganger, met de echte Afrika beleving!

De route is een voorbeeld, al onze autoreizen zijn maatwerkreizen, geheel op uw wensen afgestemd.
Kijk op Trustpilot of Facebook voor reviews over Afrikaya Tours.

Hoogtepunten:  Kaapstad | Westcoast NP | Paternoster | Clanwilliam | Namaqualand | Fish River Canyon | Quiver Tree Forest | Kgalagadi Transfrontier Park | Augrabies National Park | Mokala National Park | Kimberley | Madikwe Game Reserve

Dag 0: nachtvlucht

Vlucht van Amsterdam (of andere luchthaven in overleg) naar Kaapstad. U komt in de ochtend van dag 1 aan.

Dag 1: dagvlucht/Kaapstad

Rechtstreekse vlucht met KLM van Amsterdam naar Kaapstad. Overnachting in de stad.

Dag 1-2: Kaapstad

Sommige steden hebben alles… en ook al ben je er al geweest, in Kaapstad kan je altijd nog een dagje aangenaam doorbrengen: de Tafelberg, een stadwandeling met o.a. de Kompagniestuinen en het Kasteel, een terrasje of een leuk winkeltje. Long Street is het uitgaanscentrum in de oude stad. Het V&A Waterfront biedt vertier met restaurants en winkels. De boot naar Robbeneiland vertrekt hier. Verder kan je de Bo-Kaap, de botanische tuinen van Kirstenbosch of een van de musea bezoeken bezoeken. Ook leuk voor foodies: de vele food markets en zeer goede restaurants!

Dag 3: Paternoster – 160 km

Paternoster is een klein pittoresk vissersplaatsje en staat bekend om zijn zeer goede restaurants. Vis is in Paternoster de specialiteit met o.a. westkust kreeft, langoesten, mosselen, kingklip (soort kabeljauw), ansjovis en zeesnoek. Voor de lunch kunnen we ook naar “die Strandloper” bij Langebaan rijden, een restaurant op het strand, waar u heel eenvoudig kunt genieten van verse sea food. Niet luxe, wel een belevenis… zeer op tijd reserveren is een must!

Dag 4: Clanwilliam – 200 km

Clanwilliam ligt aan de voet van de Cederbergen. De streek staat bekend om de fraaie bergen met uitgesproken grillige rotsformaties, die aan het einde van de dag rood opkleuren. Clanwilliam is een sympathiek ogend dorpje, de eerste boerderij werd in 1726 gebouwd. Een ‘must see’ in het dorp is een
bezoek aan een rooibos plantage of de rooibosthee-coöperatie met een heuse theeproeverij. Rooibos is een inheemse plant die wereldwijd alléén hier groeit! Of bezoek de unieke ‘veldskoen’ fabriek in de omgeving.

Dag 5: Namaqualand / Richtersveld – 370 km

Namakwa in de Noordkaap omvat de ongerepte uitgestrektheid van het Namaqualand en de Hantom Karoo. Het is een land van mysterie en betovering, gevormd door het meedogenloze klimaat. Heuvels gevormd door lava vertonen onmogelijke rotsformaties, de natuurgebieden herbergen een overvloed aan wilde dieren en vogels, en ongewone vegetatietypes bedekken grote stukken land. Maar in de lente (augustus-september) zie je pas echt de magie van Namaqualand. De woestijn wordt door de regen omgevormd tot een ongeëvenaard kleurencanvas, dat wordt gevormd door niet minder dan 4000 soorten bloemen, waarvan 1000 uniek voor deze regio. Buiten het bloemenseizoen maken we een dagtocht naar het ontoegankelijke dus niet-toeristische Richtersveld National Park.

Dag 6-7: Fish River Canyon – 340 km

De Fish River Canyon in het diepe zuiden van Namibië is met een lengte van 161 kilometer, een breedte van 27 kilometer en diepte van soms 550 meter, de tweede grootste Canyon in Afrika, sinds 1961 een nationaal monument en sinds
1969 een beschermd natuurgebied van meer dan 6.000 km2.
De Fish River Canyon bestaat voor het grootste deel uit zwart kalksteen en zandsteen. Door de kloof loopt de Fish River (zuidwaarts), een lange rivier van 650 kilometer. Na de Canyon mondt deze rivier uit in de Oranje Rivier.
In het zuiden eindigt de canyon bij Ai-Ais, waar tevens warme bronnen zijn (het betekent “brandend water” in Nama), die soms een watertemperatuur van 60 graden bereiken en (zo vertelt de legende) in 1850 ontdekt door een herder die zijn schapen zocht.
De lodge ligt prachtig tussen de rotsformaties in het Gondwana wildpark.

Dag 8 Keetmanshoop – 160 km

Het meest interessante aan Keetmanshoop is ‘De Tuin der Goden’. Deze mooie en geheimzinnige naam is gegeven aan een gebied dat vol ligt met bizarre rotsblokken (Giants Playground) en het nabijgelegen bos met kokerbomen (quiver trees). De eigenzinnige kokerboom is een belangrijke boom geweest voor de Bushman (bosjesmannen). Zij gebruikten de holle stam als koker voor hun pijlen. Het bos is sinds 1955 een nationaal monument.

Dag 9-10: Kgalagadi Transfrontier Park (Noord) – 270 km

Het Kalahari Gemsbok Park, opgericht in 1931, is omgedoopt in Kgalagadi Transfrontier Park, omdat het is samengegaan met het Kalahari Park in Botswana. Het park is nu in totaal 3,6 miljoen hectare (!) groot en is een van de meest ongerepte wildparken in Afrika. De plek waar de rode zandduinen fantastische fotogelegenheden geven voor Kalahari leeuwen, gemsbokken, antilopen en roofvogels. Maar ook cheetah en luipaard, aardwolf, Cape Fox en nog veel meer kan je hier spotten. Onderweg zijn er regelmatig drinkwaterplaatsen. Het is vaak eindeloos genieten van de duinen in al haar kleurschakeringen geel en rood. Kijk uit naar de gemsbokken die soms op de randen van de duinen staan of naar de acrobatische springbokken. Misschien ziet u de befaamde Kalahari-leeuw. Groter dan zijn collega uit het Krugerpark is hij feitelijk niet, maar door de wilde ongekamde manen (er zijn hier weinig struiken) ziet hij er nog sterker en machtiger uit. Giraffes zijn er vooral rondom Mata Mata of zoals een bekend Zuid-Afrikaans tijdschrift zegt: ‘als je bij Mata Mata geen giraffes hebt gezien, wordt het tijd om de ruiten schoon te maken‘. Hyena’s en jakhalzen zijn ook talrijk aanwezig. We slapen twee nachten in het boorden van befaamde Kgalagadi Transfrontier Park.

Dag 11-12: Kgalagadi Transfrontier Park (Zuid) – 120 km

Rooiputs ligt 25 km ten noorden van Twee Rivieren in het Botswaanse deel van het park, aan Nossob Rivierbedding.  Leeuwen zijn ook hier reguliere bezoekers. Antilopen lopen door de rivierbedding en de roofdieren volgen vanzelf. 60 soorten zoogdieren kan je hier vinden, waaronder de gemsbok waar het park oorspronkelijk zijn naam aan dankt. Maar ook luipaard, cheetah, bruine en gevlekte hyena en wilde kat. Er is een campsite en een tented camp met slechts 9 luxe tented chalets en suite met buitendouche, 1 family suite en 1 honeymoon suite met buitenbad. Elk chalet heeft een houten deck met schitterend uitzicht over de savanne.

Dag 13-14: Augrabies National Park – 390 km

Het Augrabies Falls NP heeft een oppervlakte van 13.600 ha en het gebied is erg droog, soms lijkend op een maanlandschap. Verder wordt het park gekenmerkt door de Kokerbomen (Quiver trees).
In het park kunt u goed wandelen, zowel lange of korte wandeltochten, kaarten zijn bij de receptie verkrijgbaar. U kunt er ook safari’s rijden, er leven 47 soorten wild, waaronder de zwarte neushoorn. De camping en accommodatie is ruim en comfortabel, vooral de ligging is erg mooi, vlak bij de waterval.

Dag 15: Witsand Nature Reserve – 275 km

Gelegen tussen Upington en Kimberley biedt Witsand Nature Reserve witte duinen tot zestig meter hoog, omgeven door het koperrood zand van de Kahalari, acacia bosgebied en de Langeberg bergketen. Het is vooral bekend om zijn ‘Brulsand’ . In de zomer, onder juiste de omstandigheden, laten deze duinen soms een angstaanjagend gerommel horen… Witsand Nature Reserve is een landschapspark dat wemelt van de vogels inclusief de Namaqua sandgrouse en de kleinste roofvogel van Afrika, de dwerghavik. De vogels kunnen goed gespot worden vanaf een goed gepositioneerde vogeluitkijkplaats.

Dag 16 Mokala National Park – 275 km

Mokala National Park is de jongste toevoeging van San Parks, nog onbekend en niet toeristisch. Mokala betekent ‘Kameeldoring’ in het Setswana. Het ligt ongeveer 80 kilometer ten zuidwesten van Kimberley. Het landschap varieert van koppies (heuvels) tot grote open vlaktes. Door de eenzame heuvels geeft het park een gevoel van verlatenheid. U zult verrast zijn als u vanuit het heuvelachtige gebied in de open vlaktes in het noorden en westen van het park komt. De vlaktes worden doorkruist door watergeulen die van de heuvels naar de Rietrivier lopen. Er loopt een route door het park die u langs de verschillende eco-systemen leidt.
In een park, dat ingesloten ligt tussen de Khalahari woestijn en de Karoo, vindt u natuurlijk de vogels die bij deze gebieden horen zoals de leeuwerik, het wevertje en de gevlekte nachtzwaluw. Het bijna 28.000 hectare grote park huist daarnaast de witte en zwarte neushoorn, buffel, Tsessebe, sabelantilope, Roan antilope, berg rietbok, giraffe, zebra (een speciale variant van de Burchell, met een witte kont), gemsbok, eland, hartebeest, wildebeest en nog veel meer. De accommodatie is ruim en comfortabel.

Dag 17: Kimberley – Big Hole – 90 km

Kimberley is de hoofdstad van de Noordkaap en met 170.000 inwoners veruit de grootste stad in in de Noordkaap. De enige andere grote plaats in deze provincie is Upington. Kimberley staat vooral bekend om haar geschiedenis als mijnstad. De zogenaamde ‘Big Hole’ is nog steeds te zien en blijft één van de grootste attracties van Kimberley. Eromheen is een erg leuk ‘diamantendorpje’ nagebouwd met een museum over de geschiedenis van de stad, waar eveneens een deel van de gevonden diamanten te vinden is.
We overnachten in een kleinschalig boutique hotel met een zeer goed restaurant.

Dag 18 Bona Bona Game Lodge – 260km

Bona Bona is een aardige stop om de lange afstand naar Madikwe te breken. Het natuurreservaat reservaat heeft 3 van de Big 5. Maar helemaal leuk is de bush picknick, midden in het park. In de middag kunt u optioneel een game drive maken om antilopen, leeuw, neushoorn en buffel te spotten. ‘s Avonds maak je hier natuurlijk een lekkere braai.

Dag 19-20: Madikwe Game Reserve – 290 km

Het Madikwe Game Reserve is een bijzonder malariavrij privé-park. Het is 75.000 hectare groot, herbergt de Big Five en bestaat uit zowel Kalahari als bosveld, wat inhoudt dat zanderige open vlaktes zich afwisselen met graslanden. Het park heeft daardoor dieren die je bijvoorbeeld in het Krugerpark niet kunt zien, zoals de gemsbok (oryx/spiesbok). Het Madikwe-wildreservaat wordt begrensd door de grens met Botswana in het noorden , de rivier de Marico in het oosten, het Dwarsberg-gebergte in het zuiden en de weg Zeerust-Gabarone in het westen. Het is een privé park, het massatoerisme is daarom hier nog niet doorgedrongen.
De 4* lodge is met 6 kamers kleinschalig. Er is een zwembad, een (verlicht) waterhole en een underground hide die het mogelijk maakt om op elke moment van de dag of nacht de prachtigste foto’s te maken.

Dag 21-22: vlucht – 345 km

 • Vertrek op elke datum mogelijk.
 • Deze reis kunt u het beste (meer dan een) een jaar van te voren al aanvragen, sommige plekken zitten namelijk metetten vol als de reserveringen open zijn
 • Aanpassingen in route of accommodatie zijn mogelijk.
 • Prijs is mede afhankelijk van aantal personen, reisperiode, autohuur, niveau accommodatie en wat inclusief en exclusief is (maaltijden, excursies,…).

Informatie over de accommodaties

U verblijft op spectaculaire (niet omheinde) campsites of bij bijzondere en kleinschalige accommodaties op mooie locaties, vrijwel altijd met airconditioning/ventilator. Een zwembad is wat minder gebruikelijk in deze droge contreien.

Overnachtingsplekken worden met zorg geselecteerd op ligging, sfeer, service en hygiëne. Een ruimere kamer, goed bed en uitgebreid ontbijt zijn zaken waar wij extra op letten, zodat u van elke plek méér kunt genieten. U heeft altijd een eigen badkamer en toilet. Omdat wij onze reizen zelf begeleiden hebben we ook snel in de gaten als iets minder wordt en wordt de accommodatie vervangen door een betere optie.

U reist vanwege de slechtere wegen in deze gebieden in een of meerdere 4×4’s. Bij meerdere auto’s kunnen jullie  onderling contact houden met walkie talkies. Begeleiding dooe een privé gids is mogelijk.

Aandachtspunten

 • Gegarandeerd vertrek bij 2 personen
 • Minimum leeftijd 12 jaar (in verband met safari activiteiten) of we moeten de route aanpassen zodat deze kindvriendelijk is
 • Boek uw reis minimaal 12 maanden van te voren

Inbegrepen

 • Alle overnachtingen
 • 4×4’s met airconditioning/(koelkast)
 • reserveringskosten
 • SGR-garantie
 • bijdrage Afrikaya Trust

Niet inbegrepen

Intercontinale vlucht

 • Prijzen zijn mede afhankelijk van het seizoen en toeslagen
 • Reisschema op basis van
  HEEN directe KLM dagvlucht, bij vlucht met tussenstop vertrekt u een dag eerder op dag 0 (in de avond)
  TERUG directe KLM nachtvlucht, bij vlucht met tussenstop vertrekt u ook in de avond op dezelfde dag
 • Informeer zelf naar uw vluchtprijs of vrijblijvend via info@afrikayatours.com

Indicatie andere uitgaven:

 • Lunches (€ 5-8), diners die niet vermeld staan (€10-15) en dranken (goede fles wijn kost €10-15 in een restaurant, frisdrank € 1,50)
 • boat cruise Knysna
 • walvistocht Hermanus € 60 pp
 • Robbeneiland: € 25 pp (2018)
 • Souvenirs
 • Fooien

Opties

 • vluchten vanaf Düsseldorf, Frankfurt of Brussel
 • stoelkeuze op vluchten
 • Comfort Class KLM of business class
 • verlenging Kaapstad
 • optionele excursies kunt u ter plekke afrekenen met de gids

Na al 3x met Afrikaya Tours op reis te zijn geweest, was nu een onbekend stukje Zuid-Afrika en Namibië aan de beurt, allemaal plekken waar we nog niet waren geweest met andere reizen. Ik zie Margreet op de beurs in Utrecht, deze reis nóg zo even uit de losse pols intekenen. Wie had toen kunnen dromen dat we zo veel moois zouden zien? In de aanloop de typisch Zuid-Afrikaanse rooibos en velskoenen. Maar meteen ook veel natuur en zoals gebruikelijk accommodaties op de mooiste plekken. Ook niet vergeten zullen we de maaltijden, die zo smaakvol op een houtvuur werden bereid door de reisleiding, helemaal rekening houdend met onze eetwensen. Terwijl wij met een prachtig uitzicht alvast een glaasje ingeschonken hadden en van de mooiste zonsondergangen genoten. Hoogtepunt waren natuurlijk het Kgalagadi Park, met 24 leeuwen, 8 cheetah (waaronder moeder en lerende 2 zoons op springbok jagende…), heel veel gemsbokken, giraffen, Afrikaanse wilde kat en verschillende nestjes jakhals en kaapse vos. Wat was het indrukwekkend.  Mokala mag dan een nieuw park zijn, het is zeer de moeite waard door de fokprojecten met zeldzame diersoorten. De game drives in Madikwe waren ‘stil’, maar de vele olifanten, buffels, neushoorn en andere dieren die om en om het waterhole kwamen bezoeken, maakten alles meer dan goed, wat een paradijsje weer.
Het was weer een fantastische reis, waarvoor dank!

Offerte aanvragen

Heeft u interesse in deze reis? Aarzel dan niet en vraag een vrijblijvende offerte aan via het formulier. Wij zullen hierna contact met u opnemen om uw wensen te bespreken.

Wij hebben een ervaren team, volledig gespecialiseerd in reizen naar Afrika. Ook leveren we maatwerk, waarbij een reis volledig naar uw wensen wordt samengesteld. Neem hiervoor contact op via onderstaande gegevens.

Hulp nodig of advies op maat voor uw droomreis naar Afrika?

De specialisten van Afrikaya Tours staan klaar om u te helpen!