Fair Trade Namibië & Botswana (autoreis)

Fair Trade vakantieEen fijne Fair Trade autoreis door Namibië, Botswana en Zimbabwe.
We houden extra rekening met lodges en excursies die mens-, dier- en milieuvriendelijk zijn. In het geval van een Fair Trade Holiday is minstens de helft van de  accommodaties en excursies, zijn net als Afrikaya Tours Fair Trade gecertificeerd. Fair Trade hoeft dus niet basic te zijn. Desgewenst kunnen we ook nog meer contacten met de lokale bevolking inplannen. Vraag ons naar de mogelijkheden.
De route is een voorbeeld, al onze autoreizen zijn maatwerkreizen, geheel op uw wensen afgestemd.

Hoogtepunten:  Sossusvlei / Namib Naukluft Park | Swakopmund | Damaraland | Palmwag / woestijnolifanten | Etosha National Park |San Bushmen | Caprivi | Chobe National Park & Chobe River | Victoria Falls

Dag 1-2: vlucht

Nachtvlucht, u komt in de avond van dag 1 aan.

Dag 2: Windhoek

Windhoek is de hoofdstad van Namibië en ligt in het midden van het land. Met 230.000 inwoners is het zelfs nog kleiner dan steden zoals Enschede en Apeldoorn en de stad is goed te voet te verkennen. Het centrum is een mengeling van Duitse koloniale gebouwen en in frisse pasteltinten geschilderde moderne gebouwen. Opvallend is de Evangelisch-Lutherse Christuskirche in Art Nouveau stijl. Daarnaast zijn ook de alte feste (old fort) en het station een bezoek waard. Het station is ontworpen door een Nederlandse architect en je ziet dan ook nog veel dingen terug van de NS-stations die nog overal in Nederland te vinden zijn.

Dag 3-4: Sossusvlei

Langs de Atlantische kust ligt een onbeschrijfelijk mooi stukje natuur: Sossusvlei, het beroemdste plekje in het Namib Naukluft Park. Ingeklemd tussen twee woestijnen, de Namib in het westen en de Kalahari in het oosten, biedt de droge zuidelijke regio adembenemende landschappen. Het Namib Naukluft Park is het meest veelzijdige gebied in Namibië en een van de belangrijkste toeristische bestemmingen van het land. Sossusvlei, Deadvlei en Sesriem canyon zijn absoluut een hoogtepunt van je bezoek aan Namibië, je moet wel vroeg opstaan om de mooiste foto’s te kunnen maken! Fair Trade Lodge bij ingang park.

Dag 5-6: Swakopmund

U rijdt een mooie route met vergezichten, passen en uitgestrekte woestijn naar de gezellige kustplaats Swakopmund, de tweede grootste ‘stad’ van Namibië. Het stadje is omringd door het Namib Naukluft park, één van de mooiste woestijn wildernis gebieden in Afrika. Net buiten Swakopmund zijn een aantal duinen gereserveerd voor sand-boarden. Een aanrader is ook de woestijnexcursie door Namib Naukluft, met aandacht voor de bijzondere flora en fauna van dit unieke gebied. Daarnaast kunt u een bootexcursie boeken om op zoek te gaan naar walvissen, dolfijnen en robben. Verder kunt u hier golfen, shoppen, parachutespringen of een ballonvaart of rondvlucht over de woestijn maken (tot Sossusvlei!). Fijn aan Swakopmund is dat je er zo veel kunt doen, maar ook dat er zo veel keuze uit restaurantjes is en u kunt er genieten van het strand.

Dag 7-8: Damaraland

Door de veelzijdigheid van Damaraland is het een van de meest interessante gebieden van Namibië. U kunt er woestijnneushoorns en woestijnolifanten spotten. Enkele andere hoogtepunten van Damaraland zijn: Brandberg, Spitzkoppe, Organ pipes, het versteende woud (petrified forest) en Twyfelfontein. Meer dan 2500 rotstekeningen van de San zijn hier bewaard gebleven. De Welwitscha is de langst levende woestijnplant op aarde!

Etendeka Mountain Camp in Damaraland,  is een kleinschalig en rustiek eco camp. Het ligt in een dramatisch rotslandschap, het voelt hier als het einde van de wereld… In het 500 km2 groot privé reservaat aan de voet van het Grootberg massief leven wilde dieren en nomadische veehouders. Het camp gaat prachtig op in de omgeving en gebruikt o.a. zonnepanelen. Het was een van de eerste echte safari camps van Namibië en wordt al meer dan 25 jaar gerund door Dennis Liebenberg, zijn vrouw Claire en gids Bonny. U verblijft hier midden in de indrukwekkende natuur zonder dat dit afbreuk doet aan de veiligheid of het comfort. Een bezoek het Etendeka Mountain Camp is geen luxe ervaring, maar zeer zeker onvergetelijk en uniek! Alle maaltijden en excursies zijn inbegrepen.

Dag 9: Hobatere

Hobatere Lodge ligt 80 kilometer ten noorden van Kamanjab in Damaraland, aan de west grens van het Etosha National Park. Een goede stop tussen Opuwo/ Epupa en Etosha of Twyfelfotnein. De naam Hobatere betekent “Vind mij” en als u dat is gelukt wacht u een warm welkom en persoonlijke service. Dit park is gelegen in een concessiegebied van 32.000 hectare, met wilde dieren zoals de leeuw, luipaard, spiesbok (oryx), eland, cheeta, giraf, bergzebra en olifant. Met geluk kunt u hier ook een aardvark, cape fox, bat-eared fox, aardwolf of genet vinden.

Dag 1o-11-12: Etosha National Park

Etosha National Park, ook wel ‘Great white place’ genoemd, is het grootste natuurpark van Afrika en is al gesticht in 1907. Het park ligt in het noorden van Namibië en is bijna net zo groot is als Nederland. Je kunt hier niet alleen grote kuddes olifanten en zwarte neushoorns zien, maar ook springbokken, giraffen, oryxen, zebra’s, impala’s (ook de bijzondere zwartkop), struisvogels, hyena’s, leeuwen, luipaarden en jachtluipaarden en de kleine damara dik dik antilope.

Dag 13-14: San Bushmen

Vanuit de lodge in Grootfontein kunt u een bijzondere excursie maken die niet op uw Namibië reis mag ontbreken: op bezoek bij de San Bushmen. Dit nomadenvolk (de oorspronkelijke bewonders van zuidelijk Afrika) is bijna uitgestorven. Hun taal wordt als één van de oudste ter wereld gezien. De leefwijze van de overgebleven San (die alleen nog in de Kalahari leven), is nog zeer traditioneel. U kunt dan ook beleven hoe zij sporen zoeken, jagen, vuur maken en verzamelen. Al verwesteren ook de San in rap tempo…

Dag 15: Rundu

De lodge ligt aan de rivier, waar u een heerlijk ontspannen sundowner boat cruise kunt maken. Hier kunt u ook mooie wandelingen maken door de landelijke omgeving. Bij de bar ligt een waterpoel die vele vogels, maar ook wild aantrekt.

Dag 16-17: Caprivi

De Caprivistrook is de naam van een 30 km brede strook land tussen Angola en Botswana. De Okavango rivier stroomt door het westelijk deel van de Caprivistrook. In 2013 werd de naam Caprivi vervangen door ‘Zambezi region’, om de Duitse onderdrukking te doen vergeten. De Fair Trade lodge ligt op de oevers van Kwando River. U kunt een boottocht maken om badderende olifanten te spotten en van de fraaie zonsondergang te genieten. Of u maakt een game drive in Bwabwata National Park, voor de vele bijzondere antilopensoorten, maar ook nijlpaarden, luipaarden, cheetah, wilde honden, olifanten en vele vogels.

Dag 18-19: Chobe National Park

Chobe National Park heeft een van de grootse concentraties wild in Afrika. Ter illustratie, per 12 inwoners van Botswana leeft er één olifant in Chobe. De neushoorn is de enige diersoort van de Big Five die je hier niet zult vinden. Vanuit de lodge kunt u game drives door Chobe National Park maken, een boat cruise over Chobe River en/of een daguitstapje naar Victoria Falls plannen. Deze dagen zijn vast een hoogtepunt van uw reis!

Dag 20 : Victoria Falls

U gaat naar de Victoria Falls, aan de Zimbabwe kant. Visum en entree Vic Falls moet je zelf afrekenen (US$ 60 pp). De Falls zullen veel water bevatten in mei (imposant) en weinig in september. Het zijn de breedste watervallen van Afrika, zij vormen een watergordijn van 1708 meter breed en 100 meter hoog en hebben een maximale valhoogte van 128 meter. Maar liefst 500 miljoen liter water per minuut kan over de rotswand vallen (in het natte seizoen). In het droge seizoen kan je echter de schoonheid van de watervallen beter zien.

Dag 21-22: Vlucht naar huis

 • Vertrek op elke datum mogelijk.
 • Prijs afhankelijk van reisperiode, autohuur, niveau accommodatie en wat inclusief en exclusief is (maaltijden, excursies,…)
 • De route is een voorbeeld, al onze autoreizen zijn maatwerkreizen, geheel op uw wensen afgestemd.

Informatie over de accommodaties

Fair Trade vakantieU verblijft bij bijzondere accommodaties op mooie locaties, vrijwel altijd met zwembad & airconditioning.

U heeft altijd een eigen badkamer en toilet.

Accommodaties zijn met zorg geselecteerd op ligging, sfeer, service en hygiëne. Een ruimere kamer, goed bed en uitgebreid ontbijt zijn zaken waar wij extra op letten, zodat u van elke plek méér kunt genieten.

Minimaal 50% van de accommodaties en excursies op deze reis zijn Fair Trade Certified. Daarom is deze reis een Fair Trade Holiday.

Aandachtspunten

 • Beste reistijd: april-november (december-maart is regenseizoen, wel zeer interessant voor vogelliefhebbers)
 • Eenpersoonskamer: kamertoeslag
 • Kinderen t/m 11 jaar op zelfde kamer als de ouders / vanaf 12 jaar worden in Zuidelijk Afrika als volwassene gerekend.

Inbegrepen

 • Overnachtingen in een 2-persoonskamer
 • maaltijden en drankjes zoals vermeld
 • passende huurauto (SUV of 4×4) – (zie ook ‘Autohuur’) – met airconditioning, handgeschakeld, full cover verzekering, onbeperkte kilometers, 2de bestuurder, GPS
 • accommodatie zoals vermeld  – op basis van self catering, B&B, DBB (dinner, B&B), FB (full board=alle maaltijden) of AI (all inclusive = incl. activiteiten en soms dranken)
 • excursies
 • zeer uitgebreide reismap met alle benodigde informatie, 5 weken voor vertrek in huis
 • 24/7 bereikbaarheid voor hulp bij problemen, eigen vestiging in Zuid-Afrika
 • administratie- en reserveringskosten
 • SGR-garantie (zie www.sgr.nl)
 • bijdrage aan Afrikaya Trust

Niet inbegrepen

 • Intercontinentale vlucht
 • stoelkeuze vliegtuig of upgrade (economy, economy comfort/premium, business of first class)
 • benzine, tol
 • lokale kosten auto: drop off, grenspapieren
 • overige maaltijden en dranken
 • souvenirs
 • fooien
 • entreegelden parken
 • eventuele toeslagen kerst/nieuwjaar

Opties

 • vertrek van Düsseldorf, Brussel, Frankfurt,…
 • upgrade auto naar hogere klasse
 • upgrade auto naar automaat
 • excursies
 • verlenging: op aanvraag
 • privé chauffeur/gids: op aanvraag
 • reisverzekering: op aanvraag
 • annuleringsverzekering: op aanvraag

Offerte aanvragen

Heeft u interesse in deze reis? Aarzel dan niet en vraag een vrijblijvende offerte aan via het formulier. Wij zullen hierna contact met u opnemen om uw wensen te bespreken.

Wij hebben een ervaren team, volledig gespecialiseerd in reizen naar Afrika. Ook leveren we maatwerk, waarbij een reis volledig naar uw wensen wordt samengesteld. Neem hiervoor contact op via onderstaande gegevens.

Hulp nodig of advies op maat voor uw droomreis naar Afrika?

De specialisten van Afrikaya Tours staan klaar om u te helpen!