Avontuurlijk Zambia

3.200,00 p.p.

Ben je niet op zoek naar een standaard safari reis? Wil je een unieke route, weg van de gebaande paden, in een land dat wild en ongetemd is? Dan is dit mogelijk de reis voor jou! Wees getuige van de rauwe schoonheid van de best bewaarde geheimen van Zambia. Zambia, waar opstaan om de zonsopgang te zien mogelijk betekent een glimp op te vangen van de verlegen sitatunga. Waar waden door moeraslanden je de kans geeft de ongrijpbare schoenbekooievaar te zien, en waar je slapend onder de sterren je hart achterlaat.
Je bezoekt tijdens deze reis plekken en parken waar slechts een handjevol mensen komen. Deze unieke aanrakingen met het wild in Zambia worden nog verrijkt als je de hitte van oktober durft te trotseren. In die maand zal je getuige zijn van de spectaculaire bijeenkomst van vleerhonden in Kasanka Park. Ook wel de grootste zoogdier migratie ter wereld genoemd, is dit een ‘once in a lifetime’ ervaring.

Tijdens dit avontuur zal je voornamelijk kamperen in de Zambiaanse wildernis. Er reist wel een kok mee met de groep, zodat je je om de maaltijden absoluut geen zorgen hoeft te maken. Er zijn ook gidsen/begeleiders aanwezig om te helpen met het opzetten van tenten en om te helpen met kampklussen, indien gewenst.

Hoogtepunten: Luambe NP | North Luangwa NP | Kapishya Hot Springs | Kasanka NP | Bangwelu Wetlands | Mutinondo WIlderness | South Luangwa NP

Dag 1 Lilongwe

Vandaag bij aankomst word je opgehaald van het vliegveld (LLW) en naar de lodge gebracht door de Engelstalige reisbegeleiding. De lodge biedt een goede standaard van comfort, ideaal om even te bekomen van een lange vlucht. Alle kamers zijn voorzien van airconditioning en een eigen badkamer. Het diner wordt de eerste avond voorzien in een nabijgelegen restaurant, waar de gids jullie zal briefen voor de komende dagen.

Dag 2 Luambe NP

Na een vroeg ontbijt verlaat je Malawi en begeven we ons richting Zambia. Op weg naar het South Luangwa nationaal park rijden we via Mchinji, een klein stadje helemaal in het westen van Malawi. We rijden door de Nsefu-sector, het uiterste oosten van South Luangwe, en rijden dan naar de noordelijke poort van het Luambe nationaal park. Uw gids zal op dat moment beslissen, afhankelijk van de toestand van de weg, waar we overnachten. We komen laat op de middag aan, na meteen de langste tocht van deze reis. Reken op een 10 uur reizen vandaag, gelukkig wel door prachtige omgevingen en natuurgebieden. Vandaag kamperen we voor het eerst, net buiten het park.

Dag 3-4 North Luangwa NP

Nadat het kamp is opgebroken en opgeruimd, ga je verder naar Zambia’s meest iconische, afgelegen en aantrekkelijke park – North Luangwa NP. Het is nog een lange maar interessante rit door afgelegen dorpjes tot we bij het ponton komen, een soort van primitief drijvend platform waarop jullie voertuig de Luangwa rivier oversteekt. Zodra we het park zijn binnengereden, is het een 3 à 4 uur durende gamedrive naar Buffalo Camp.

North Luangwa, met een oppervlakte van 4636 vierkante kilometer, biedt een van de mooiste wilderniservaringen in Zambia. Tot voor kort was het niet open voor het publiek en er zijn geen permanente lodges. De schoonheid van een bezoek aan dit park is de authentieke manier om Afrika te ervaren zoals het was. Het park staat bekend om zijn enorme kuddes buffels en grote troepen leeuwen, maar er komt ook hyena’s, bushbuck, zebra, wrattenzwijn, baviaan, puku en impala voor.
Het kamp is een seizoensgebonden bushcamp. Het wordt opgebouwd in het begin van juni en wordt afgebroken eind oktober. Door het gebrek aan permanente kampen in dit wildpark, is het gedrag van het wild hier volledig onafhankelijk van menselijke invloeden. Dit is dan ook de perfecte plek voor een echte Zambiaanse ‘bush walk’, die we ondernemen op de ochtend van dag 4. ’s Avonds staat er nog een sundowner drive gepland.
Het Buffalo Bush Camp biedt chalets met een eigen badkamer en alle maaltijden zijn inbegrepen. Totale rijtijd is 8 uur, inclusief het avontuur van de ponton.

Dag 5 Kapishya Hot Springs

De volgende stop is de unieke warmwaterbron van Kapishya. Kapishya is een natuurlijke, zwavelvrije warmwaterbron aan de oevers van de Mansha-rivier. Bij dit natuurfenomeen zijn verschillende activiteiten mogelijk, zoals riviervlotten, game drives, paardrijden en vogelwandelingen. Wat je zeker niet mag overslaan is een bad in het warme, natuurlijke mineraalwater. De bron is gelegen op het Shiwa Ngandu landgoed, bekend van het boek ‘The Africa House’ van Christina Lamb, dat rijk is aan geschiedenis. Overnachten doen we al kamperend in Kapishya met onbeperkte toegang tot de warmwaterbronnen om in te zwemmen en te ontspannen. Totale rijtijd vandaag bedraagt 5 uur.

Dag 6-7 Kasanka NP

We breken het kamp vroeg op, dan is het een 2 uur durende reis naar Mpika waar we een uurtje of twee stoppen om opnieuw te bevoorraden voordat we doorgaan naar onze volgende stop – Kasanka Park. Dit park is een erg waardevol natuurgebied met diverse flora en fauna waaronder veel bedreigde dier- en vogelsoorten. Kasanka biedt soorten zoals de zeldzame sitatunga, sabelantilopen en bushpigs. Olifanten, nijlpaarden en buffels zijn ook aanwezig en het park leent zich prima om te wandelen. De rivieren kolken allemaal permanent met massa’s water, dus van droogte is hier geen sprake.

Op dag 7 verkennen vertrekken we vroeg in de ochtend te voet om de overstromingsvlakte te verkennen, een van de favoriete plekjes van de sitatunga. Vervolgens begeven we ons naar een van de ondergrondse uitkijkpunten om het moerasland in de gaten te houden. Later op de middag doen we een game drive met ons eigen voertuig, dat speciaal aangepast is voor open safari’s.

Als je reist tussen oktober en december kan je overigens getuige zijn van de spectaculaire ‘fruit bat migration’, waarbij miljoenen vleerhonden zich in groep verplaatsen en de hemel verduisteren met hun grote vleugels. De campsites hier zijn erg basic, en hebben geen sanitair blok, maar de reisbegeleiding staat klaar om te helpen met warm water voor douches. Overnachting camping, inclusief alle maaltijden. Totale rijtijd vandaag is 8 uur, maar er valt opnieuw van alles te zien onderweg.

Dag 8-9 Bangwelu

We vertrekken vandaag weer vroeg, en rijden langs de David Livingstone-boom, waar hij stierf en zijn hart werd begraven. Het is een vrij ruige, maar interessante reis naar het noorden naar de wetlands van Bangweulu. Dit is een van Afrika’s meest spectaculaire geheimen. Het heeft meer dan 100.000 Black Lechwe en ‘s werelds meest zichtbare populatie shoebill storks. Wanneer het Bangweulu moeras opdroogt, wordt vogels spotten hier een makkie, met een smakelijke voorraad gestrande vissen en slakken in de opgedroogde poelen. Ook dan kunnen de shoebills nog steeds worden gezien door de meer vastberaden reiziger – je zal ervoor op pad moeten in het moeras, spannend. Game drives zijn eveneens spectaculair met de grote kuddes zwarte lechwe en zwarte gevleugelde pratincole (vorkstaartplevier), beide aantrekkelijke soorten die gevonden worden in de Bangwelu. Het gebied ondersteunt ook een ongelooflijke diversiteit aan water- en landvogels.
Overnachting op campsite met alle kampmaaltijden inbegrepen. Totale rijtijd is ongeveer 8 uur.

Dag 10-11: Mutinondo Wilderness

Deze ochtend vertrekken we uit de moerassen en gaan dan via de voornaamste “grote noordelijke weg” naar ons volgende nachtelijke kamp, Mutinondo. Mutinondo wilderness is een 10.000 hectare groot particulier natuurpark met ongerepte Miombo-bossen, enorme granieten inselbergs (‘koppies”), kristalheldere rivieren om in te zwemmen en schilderachtige watervallen. Een mooi gebied dat we uitgebreid verkennen, voor de liefhebbers kan dit eventueel ook te paard (afhankelijk van beschikbaarheid). De camping ligt aan de rand van een beboste rots met kookruimtes, latrines en lekkere warme douches. Onze trouwe maakt weer onze maaltijden klaar. De aankomst is halverwege de middag met de tijd om dit gebied te voet te verkennen. Totale rijtijd is 7 uur.

Dag 12-13 South Luangwa NP

Op dag 12 rijden we richting South Luangwa NP, Zambia. Na een tocht van circa 5 uur (we lunchen onderweg of met een picknick) komen we aan in een van grootste en mooiste wildparken van Afrika.

In het noordoosten van Zambia ligt de Luangwa Vallei. Deze weelderige vallei, omringd door steile hellingen, is een van de beste en meest consistente wildgebieden in Afrika. De Luangwa rivier die erdoor stroomt trekt overigens erg veel wild aan.
South Luangwa is één van de grootste natuurreservaten ter wereld met een grote variatie en hoeveelheid wild. Bush walks of wandel safari’ s zijn in Zambia ontstaan en zijn er dus een ware belevenis. South Luangwa is een prima bestemming voor het spotten van de big 5. Zelfs luipaarden worden regelmatig gespot,  de Luangwa Valley wordt niet voor niets ‘the valley of the leopard’ genoemd.

We rijden bij aankomst nog enkele uurtjes door het park (game drive) en verblijven bij Thornicroft lodge. Deze ligt in het South Luangwa NP, aan de oevers van de Luangwa rivier, en alle 9 authentieke chalets -opgetrokken uit steen, canvas en hout- zijn ontworpen om ideaal zicht te bieden op de rivier en de omgeving. Ook hier verblijven we op full board basis. Hier is het dus 3 dagen genieten van een van de meest wildrijke plekken op aarde.

Dag 14 vlucht

Helaas, de reis zit erop. Jullie worden naar de luchthaven van Lilongwe (290 km) gebracht om huiswaarts te keren.

AZ1 2020: 03 – 16 augustus
AZ2 2020: 19 oktober – 01 november (Bat migration in Kasanka)

Informatie over de accommodaties

Dit is een kampeerreis. Op 3 overnachtingen in een guesthouse/lodge na slaap je dus in tentjes op de grond. Wel is er een kampkok aanwezig tijdens de reis, dus maaltijden worden verzorgd.

Inbegrepen

 • Accommodatie zoals hierboven aangegeven
 • Maaltijden zoals hierboven aangegeven
 • Activiteiten zoals hierboven aangegeven
 • Engelstalige gids /chauffeur
 • Kok
 • Vervoer in Safari 8-seater (incl. benzine, taksen, …)

Niet inbegrepen

 • Visa Malawi ($75 pp) & visa Zambia ($50)
 • Wildparken entree €360 pp (dient in USD ($399) cash aan de gids betaald te worden bij aanvang van de reis)
 • Drankjes
 • Persoonlijke uitgaven
 • Fooien

Offerte aanvragen

Heeft u interesse in deze reis? Aarzel dan niet en vraag een vrijblijvende offerte aan via het formulier. Wij zullen hierna contact met u opnemen om uw wensen te bespreken.

Wij hebben een ervaren team, volledig gespecialiseerd in reizen naar Afrika. Ook leveren we maatwerk, waarbij een reis volledig naar uw wensen wordt samengesteld. Neem hiervoor contact op via onderstaande gegevens.

Hulp nodig of advies op maat voor uw droomreis naar Afrika?

De specialisten van Afrikaya Tours staan klaar om u te helpen!