Reisinformatie

Boekt u een reis via Afrikaya Tours, krijgt u ruim voor vertrek (5 tot 6 weken) de meest uitgebreide reismap in de reisbranche mee op reis. Alle informatie die u ter voorbereiding nodig heeft, staat hier in. Heeft u na het lezen van de map nog vragen, mag u uiteraard contact met ons opnemen!

Autohuur - is zelf rijden veilig?

Ja, u kunt in deze landen prima zelf rijden. U rijdt wel links en kunt de steden beter mijden. Bij een autoreis geven wij in de zeer uitgebreide reismap vele tips voor een veilige reis. Wij zijn 24/7 bereikbaar en hebben veel contacten in zuidelijk Afrika. Als u voor een autoreis kiest, dient u echter ook af en toe eigen initiatief te tonen.

Schrikt zelf rijden u af, kijk dan bij onze groepsreizen of overweeg een reis met privé gids / chauffeur. Beiden hebben het voordeel dat er altijd iemand is om zaken te regelen of op terug te vallen en die overal de weg weet en de lokale gebruiken kent.

Kijk voor uitgebreide informatie over het huren van een auto bij autohuur, 4×4 autohuur of camperhuur.

Reizen met kinderen

Unabridged Birth Certificate (Zuid-Afrika & Botswana)
Vanaf 1 oktober 2014 is nieuwe regelgeving van kracht:

  1. ouders die met hun eigen kinderen reizen moeten naast hun paspoorten en tickets ook een origineel geboortecertificaat van het reizende kind(eren) kunnen tonen;
  2. Wanneer slechts een van de ouders met het kind meereist, dan moet hij/zij naast het geldige geboortecertificaat
    1. OF een schriftelijke en ondertekende verklaring van de andere ouder hebben, die het kind toestemming geeft om te reizen met de andere ouder,
    2. OF een officieel bewijs dat de alleenstaande ouder volledige voogdij en officiele zeggenschap heeft over het kind (bijvoorbeeld uitspraak van rechtbank in voogdij zaak);
    3. OF indien de andere ouder overleden is, moet in plaats van deze verklaring een kopie van de officiële overlijdensakte van de andere ouder meegenomen worden;
  3. Kinderen die niet met hun ouders reizen maar met een familielid, kennis of andere ‘guardian’, moeten naast het geldige geboortecertificaat een officiële schrijftelijke en ondertekende verklaring bij zich hebben waarin beide ouders cq. wettelijke voogden toezeggen dat het kind toestemming heeft om te reizen met deze personen, evenals kopieën van de paspoorten van de ouders of de wettelijke voogd van het reizende kind.

Een geboortecertificaat is bij de gemeente te verkrijgen (5 werkdagen tot 3 weken). Voor meer informatie: Zuid-Afrikaanse Consulaat in Den Haag, weekdagen tussen 14.00 en 16.00 telefoonnummer +31 (0)70 392 4501.

Gezinsreis plannen
Sommige accommodaties en excursies laten helaas geen kinderen toe, soms onder 6 jaar, soms onder 12 of 15 jaar. Ook is er iets voor te zeggen om een reis met kinderen malariavrij te houden. Neem contact met ons op voor:

Taal

Zuid-Afrika heeft 11 officiële talen: Afrikaans, Engels, Ndebele, Pedi, Sotho, Swazi, Tsonga, Tswana, Venda, Xosha en Zulu. Daarnaast worden nog andere Afrikaanse talen gesproken.

In Mozambique is de officiële taal Portugees. Daarnaast worden een aantal Bantu talen gesproken. Met Engels kan je steeds meer terecht.

De officiële taal van Namibië is Engels, maar Afrikaans, Duits en een aantal Bantu talen worden ook veel gesproken.In het Noorden van het land wordt ook veel Portugees gesproken vanwege de vele Angolese vluchtelingen die daar verblijven.

In Botswana zijn Engels en Twana officiële talen. Daarnaast zijn 30 andere talen zoals Kalanga, Kgalagadi, Herero, Mbukushu, Yeyi, Birwa en Nambya.

Tijdverschil

In Zuid-Afrika – Botswana – Mozambique is het gedurende de in Europa geldende zomertijd, dezelfde tijd (GMT +2).
In de wintertijd is het in Zuid-Afrika – Botswana – Mozambique 1 uur later (GMT +1).
In Namibië is het 1 uur vroeger (GMT -1).

Vluchtduur

Vanuit Amsterdam (rechtstreeks):