Betrouwbaar

SGR aangesloten

Eerlijk reizen

Fair Trade Tourism

+31 (0)6 15 63 88 64

Kantoor Nederland

Geldzaken

Geldzaken

Zuid-Afrika, Swaziland en Lesotho hebben een zeer goede prijs-kwaliteit verhouding! Nambië en Mozambique zijn wat duurder, in Botswana zijn de prijzen van accommodaties (over het algemeen) hoog, zeker in de Okavango Delta en bij Victoria Falls en Chobe River. Wij kunnen echter voor de meeste budgetten een mooie reis samenstellen.

U hoeft geen vreemde valuta mee te nemen als u naar Zuid-Afrika gaat, overal zijn pinautomaten. Voor andere landen is het soms handig om Euro of USD mee te nemen. Wij informeren u hierover in de reismap.

In Zuid-Afrika betaalt u met Zuid Afrikaanse Rand (ZAR). Geldautomaten vindt u in alle grotere plaatsen in Zuid-Afrika. Visa en Mastercard worden breed geaccepteerd, ook bij supermarkten, maar niet bij benzinestations. Ook in Swaziland en Lesotho kunt u met ZAR betalen, deze landen hebben ook hun eigen munteenheid.

In Mozambique kunt u (tot Vilankulos) meestal ook in ZAR betalen, maar het is handig om Meticais (MTn) te wisselen bij een wisselkantoor of bank, bv als u bij de grens bent. In Mozambique kunt u in grotere (toeristische) plaatsen geld pinnen. Visa en Mastercard worden breed geaccepteerd, maar vaak niet bij benzinestations.

In Namibië betaalt u met de Namibische dollar (N$). Ook ZAR wordt overal geaccepteerd. Geldautomaten zijn er in alle grotere plaatsen. Al kunt u beter wat geld in voorraad houden, omdat deze niet altijd gevuld zijn. Visa en Mastercard worden breed geaccepteerd, ook in supermarkten en soms ook bij benzinestations.

In Botswana betaald u met de Pula. Geldautomaten van Standard/Stanbic kunnen ook gebruikt worden om grotere bedragen te pinnen (vaak alleen Mastercard of Visa), de automaten van andere banken zijn vaak niet geschikt voor buitenlandse passen. Zorg dus dat u op tijd een geldautomaat opzoekt. Visa en Mastercard worden wel breed geaccepteerd.

Het is in principe niet nodig om Traveller Cheques of USD mee te nemen om te wisselen, indien u op tijd een geldautomaat opzoekt. Ten eerste is dit veiliger en ten tweede worden veel bankhandelingen in zuidelijk Afrika uitgevoerd aan de balie waardoor het vooral op vrijdag, als mensen krijgen uitbetaald, heel erg druk is bij banken. U kunt soms meer dan een uur in de rij staan.

Het is zeer gebruikelijk dat er voor diensten en service een fooi wordt gegeven. In Nederland is het bedieningsgeld vaak bij de prijs inbegrepen, maar in zuidelijk Afrika zijn mensen vaak geheel afhankelijk van tips en fooien. Het gaat altijd om kleine bedragen en ons advies is: wees gul. Wij raden u aan niet in te gaan op gebedel. Betaal liever goed voor geleverde diensten, geef een extra fooi bij goede service, koop uw souvenirs bij lokale ondernemers, proef lokale specialiteiten en koop vers fruit niet in de supermarkt maar bij stalletjes op de lokale markt/op straat.