Betrouwbaar

SGR aangesloten

Eerlijk reizen

Fair Trade Tourism

+31 (0)6 15 63 88 64

Kantoor Nederland

Familiereis Zuid Afrika met kinderen

Heerlijk met de (klein)kinderen op familiereis naar Zuid Afrika.
Samen genieten van een bijzondere familiereis die je je leven lang bij blijft!

De vraag is: welke familiereis Zuid Afrika past het beste bij jullie en de (klein)kinderen? Hieronder geven we je alvast tips en handige gratis downloads met ideeën. Denk hierbij aan:

Wordt het een rondreis door Zuid Afrika en safari met het hele gezin? Of wordt het een familiereis en gaan opa en oma ook mee? Hoe kies je dan de reis die het beste bij jullie past? En waar moet je allemaal rekening mee houden?

Veel gestelde vragen:

Hoe lang ga ik op reis en wat is het fijnste land in Afrika om te reizen met kinderen?
Moet je in Zuid Afrika speciaal rekening houden met de leeftijd van de kinderen?
Zijn kinderen overal welkom?
Is het veilig? Hoe zit het met kinderen ’s nachts in de wildparken of tijdens een safari?
Ga je risico nemen met malaria of reis je liever malariavrij, Kan je onderweg gemakkelijk even ergens stoppen?
Zijn alle accommodaties geschikt voor een familiereis?
Zijn maaltijden gezond en geschikt voor kinderen?
Welke vlucht is fijn om te nemen en wat neem je mee op je rondreis door Afrika?

Wil je helemaal ontzorgd worden, neem dan contact met ons op!

Het is moeilijk om een antwoord te geven op de vraag wanneer een familiereis naar Afrika geschikt is voor kinderen. Veel hangt af van de kinderen zelf en wat je als gezin wil gaan doen. Laat je daarom goed adviseren voor een gezinsreis naar Afrika.

Familiereis Zuid Afrika met kinderen

Familiereis Zuid Afrika met kinderen

Wil je met het gezin naar Afrika reizen, dan is Zuid-Afrika met jongere kinderen het meest afwisselend. Bovendien is een groot deel malariavrij. Zuid-Afrika is afwisselend qua aanbod van activiteiten en accommodaties. De infrastructuur is geschikt om zelf te rijden. Een prachtige safari (in het Engels ‘game drive’) zal zeker een onderdeel van je reis uitmaken, maar niet hele dagen of een week achter elkaar. Een echte safari doe je natuurlijk het liefst in een open auto, dan ruik en hoor je veel meer! De accommodatie moet wel jongere kinderen toelaten op de safari auto, zodat je als gezin de ervaringen kunt delen. Een kindvriendelijke rangercursus kan ter afwisseling ook heel leuk en leerzaam zijn. Natuurlijk moet je in Afrika kinderen altijd in de gaten houden, er loeren meer gevaren dan thuis. Zuid-Afrika is geschikt voor gezinnen met kinderen van alle leeftijden.

Namibië met kinderen

Namibië is grotendeels malariavrij. In het noorden is er een laag risico op malaria. Daarom is Namibië, na een reis met kinderen naar Zuid-Afrika, een logische keuze om als tweede Afrikaland te bezoeken. Het is er zonnig en droog, dus kinderen kunnen lekker veel buiten zijn. Het land herbergt iets minder dieren dan Zuid-Afrika, maar er zijn een aantal mooie malariavrije parken. Je kan er kennismaken met een paar lokale culturen, vooral de San Bushmen. Hun kliktaal spreekt tot de verbeelding en de bushmen zijn leuk met kinderen want doen spelletjes, vuur maken, bushwalks en spoorzoeken. Ook op een reis met kinderen in Namibië, moet je wel goed opletten als de kinderen buiten spelen. Namibië is vanwege de langere reisafstanden geschikt voor kinderen vanaf pakweg 8 jaar.

Safari met oudere kinderen

Ga je op safari met oudere kinderen, is wellicht een safariland zoals Botswana, Tanzania, Kenia, Malawi of Zambia avontuurlijker. Een voordeel is dat je ook dichter bij de evenaar bent en het er in de traditionele vakantiemaanden juli en augustus dus aangenaam warm is. Ga met tieners op wandelsafari of kanoën in Big 5 gebied, een onvergetelijke belevenis (vanaf circa 16 jaar). Of reis met een privé chauffeur-gids, ze zullen op (bijna) elke wild- en natuurvraag kunnen antwoorden. Nadeel is het prijskaartje.
Ook Mozambique vinden wij meer geschikt voor oudere kinderen. Ze kunnen er snorkelen of (leren) duiken in een lekker warme Indische Oceaan. Combineer Mozambique met safari’s in Zuid-Afrika.
Botswana, Tanzania, Malawi, Mozambique of Zambia zijn geschikt voor wat oudere kinderen.

Na de safari afsluiten aan het strand

Uitblazen op een strandbestemming zoals Zanzibar, Mauritius of de Seychellen is na een safari met het gezin erg geschikt als afsluiting. Er zijn verschillende soorten hotels die geschikt zijn voor gezinnen met kinderen, grotere resorts hebben vaak kinderprogramma’s of een duikschool. Ook de meer kleinschalige hotels bieden watersporten of boottochten aan. Bijna allemaal liggen ze aan hagelwitte zandstranden.
Nadeel is dat je een vrij duur ticket voor het hele gezin moet boeken, reken op € 400 per persoon extra. En je bent van Johannesburg 4,5 uur onderweg naar Mauritius en 6 uur naar de Seychellen. Na een safari in Tanzania, ben je wel snel op Zanzibar of het meer exclusieve Pemba.

Oppas tijdens de Familiereis Zuid Afrika

Reis je naar Afrika met of hele jonge kinderen of zelfs een baby, kan een babysit service uitkomst bieden om toch op safari te kunnen gaan. Sommige lodges bieden ook privé safari’s aan tegen bijbetaling, dan heb je als gezin of familie je eigen safari-auto en een privé gids.

Malaria

Veel ouders vinden de malariapillen voor hun kind niet gezond. Dan plannen we de safari’s in malariavrij gebied of in de malariavrije tijd, zoals in Zuid-Afrika onze Paas- en zomervakantie.

Vooral bij reizen naar Afrika met jonge kinderen is het een goed idee om te zorgen dat je helemaal niet in malariagebied komt. In malariagebied kan je wel klamboes (muskietennetten) gebruiken en profylaxis (malariapillen) slikken. Ben je zwanger en wil je op safari in Afrika, moet je malariagebied zeker mijden.

Vertrouw nooit op informatie in forums of faceboek-groepen. Vraag altijd een travel clinic of bevoegd arts om advies op maat.

Rustig reistempo

Bij de familiereis zuid Afrika is het belangrijk om rekening te houden met ieders conditie. Wennen, acclimatiseren en uitrusten van de reis zijn de eerste stappen naar een onvergetelijke (positieve) ervaring. Zorg onderweg ook voor voldoende rust, eet- en drinkmomenten.
Meerdere nachten op één plek en kleinere reisafstanden zorgen ervoor dat kinderen niet oververmoeid raken en indrukken verwerkt kunnen worden. Zorg dat het programma gemakkelijk aangepast kan worden, of dat je even een rustmomentje kan nemen als dat nodig is. Plan de reis niet helemaal vol.
De duur van de reis is mede afhankelijk van wat een kind aankan, dat weet jij als ouder het beste. Vaak is twee weken rondreizen door een kleiner gebied voldoende, om met een hoofd vol naar huis te gaan. Of ter afwisseling lekker af te sluiten aan het strand.

Keuze van accommodaties

Met jongere kinderen kiezen wij familiekamers of chalets met meerdere slaapkamers, zodat de kinderen altijd in de buurt van de ouders zijn. Het is leuk om bijzondere onderkomens zoals een boomhut of safaritent te gebruiken, kinderen vinden alleen het vooruitzicht al geweldig dat de zebra’s en giraffen om je huisje heen lopen.
Toch is soms een afwisseling met een verblijf dat vooral voor de (groot)ouders een vakantiegevoel geeft, met luxe of lekker dineren, een fijn idee om het iedereen naar de zin te maken.
Kinderen die beweeglijk zijn, kan je niet de hele dag in een auto zetten. Dus een zwembad of grasveldje om wat energie kwijt te raken, is dan prettig. Allemaal zaken waar wij rekening mee kunnen houden.

Verzorging

Sommige ouders vinden het fijn om op vakantie helemaal niet te hoeven koken. In Zuid-Afrikaanse restaurants wordt eten geserveerd dat voor kinderen ‘normaal’ is, zoals tosti’s, pizza, hamburgers, biefstuk, vis, frietjes, rijst en salades. Anderen vinden het leuk om de lokale supermarkt te bezoeken en af en toe zelf voor eten te zorgen. Of zelf koken is gewoon handiger wegens een (vegetarisch, glutenvrij, lactose-vrij of ander) dieet.
Een gids/chauffeur neemt tijdens de reis alle zorgen weg, hij/zij rijdt, plant, reserveert en doet voorstellen voor de dagbesteding. Zo hebben de (groot)ouders ook echt vakantie!

Documenten

Welke documenten neem je mee op je rondreis met kinderen door Afrika? Vraag ons of de ambassade om de laatste stand van zaken met betrekking tot paspoorten, visa en geboortecertificaten (Unabridged Birth Certificates).

Hakuna Matata: laat je ontzorgen!

Dus waarom zelf avond na avond het Internet afstruinen, forums lezen met informatie over wat anderen leuk vinden maar niet per se geschikt is voor jullie? En dan dus nog niet precies weten wat voor jullie reis de beste optie is?
Wij hebben ruime ervaring met het organiseren van familie rondreizen door Afrika, weten de leukste en kindvriendelijke plekjes en kunnen een geheel op UW wensen samengestelde reis aanbieden.

Laat je adviseren

Wil je meer inspiratie over een familiereis of rondreis door Afrika samen met de kinderen? Neem vandaag nog contact met ons op en sta versteld van onze ‘wilde’ ideeën!

Leuk weetje

Het woord ‘safari’ komt uit het Swahili waar het ‘lange reis’ betekent. Dit woord is weer afgeleid van het Arabische woord سفر (safar) wat ‘reis’ betekent.

‘Game’ is het Engelse woord voor ‘spel’. In het verleden werd het jagen op wilde dieren als spel gezien en zodoende is de term ‘game’ als woord voor ‘wilde dieren’ ontstaan. Een ‘game drive’ was dus het jagen op dieren, vanuit een auto, in de Afrikaanse natuur.

Tegenwoordig gebruiken we beide woorden om een tocht om dieren te spotten aan te duiden. In zuid Afrika rijdt men in een open 4×4 en in oost Afrika met een 4×4 met pop up dak. Een ‘game cruise’ doe je vanuit een bootje en een ‘game walk’ is een wandeling in (Big 5) wildgebied.