Zuid-Afrika, de wereld in één land
Klimaat en beste reistijd Zuid-Afrika
Klimaat en beste reistijd Zuid-Afrika heeft een schitterend klimaat met het hele jaar door heerlijk warme zonneschijn. Omdat het land op het zuidelijk halfrond ligt, zijn de seizoenen tegenovergesteld aan die van Europa. Hierdoor is het een ideale bestemming om de winter thuis te ontvluchten en te genieten van de Zuid-Afrikaanse zomer (oktober tot februari). Voor het observeren van wilde dieren zijn de heldere, droge dagen van de Zuid-Afrikaanse winter het best (april-september). Wanneer de vegetatie laag is, wordt het makkelijker om de dieren te zien. Al blijft een safari altijd een kwestie van geluk.
Kaapstad en het zuidelijke gedeelte van de West-Kaap heeft een mediterraan klimaat, met hete zomers en redelijke winters, terwijl Durban en de kust van KwaZulu-Natal subtropisch zijn, met zeer veel zon het gehele jaar door. Voor meer informatie over het klimaat en de beste reistijd van Zuid-Afrika, neem contact met ons op.

Natuur & cultuur
Men zegt dat Zuid-Afrika over zo’n grote variëteit beschikt, dat het een hele wereld in één land lijkt. Variëteit aan kleuren, culturen, tradities en mensen. In het land vindt u uitgestrekte woestijnen, twee oceanen, indrukwekkende bergen en vruchtbare wijngaarden.
Wat Zuid-Afrika ook tot zo een leuke reisbestemming maakt is de fijne balans tussen Afrikaanse cultuur, natuur, wildlife, en Westerse voorzieningen. Dit alles kunnen we overgieten met een sausje van avontuur of net luxe.
Zuid-Afrika is heel geschikt om met de hele familie of meerdere gezinnen, inclusief kinderen, op reis te gaan: de reisafstanden hoeven niet zo groot te zijn, de wegen zijn goed, het eten westers en niet duur, de afwisseling groot. Zuid-Afrika is heel kindvriendelijk!

Lodges of kamperen
Accommodatie in Zuid-Afrika is betaalbaar. Ook hogere kwaliteit 4 en 5* lodges kunnen over het algemeen voor een redelijke prijs worden geboekt. Afrikaya is in die betere accommodaties gespecialiseerd. Wij letten vooral op ligging, service en hygiëne van de accommodaties, liefst met een redelijke prijs-kwaliteit. Een goed bed, ruime kamer en lekker ontbijt zijn natuurlijk mooi meegenomen.
Door het heerlijke klimaat kan je in Zuid-Afrika ook het hele jaar kamperen. Alleen in de winter kan het hier en daar wat frisjes worden, bv. in de Drakensbergen. In het Noordoosten daarentegen kan het in de zomer behoorlijk warm worden.
In Zuid-Afrika heb je niet per se een (dure) 4×4 nodig, reizen per gewone sedan of 2×4 camper is daarom ook mogelijk.

Geschiedenis
De geschreven geschiedenis begint in Zuid-Afrika op 6 april 1652, toen Jan van Riebeeck in dienst van de VOC een verversingsstation stichtte bij Kaap de Goede Hoop. Het gebied met Nederlandse kolonisten breidde zich gedurende de 17e en 18e eeuw langzaam uit in oostelijk richting, tot de Visrivier.
In 1795 bezetten de Britten de streek rond Kaap de Goede Hoop, om hem na wat getouwtrek -onder meer over de afschaffing van slavernij- in 1806 voorgoed over te nemen van de Nederlanders. Velen van de Nederlandse (en ook Duitse) kolonisten, bekend als Boeren, trokken in de jaren 1830-1840 in de zogenaamde Grote Trek weg uit de Kaapkolonie. Door de hevige oorlogsvoering van Shaka Zulu de jaren voorheen, hadden de Boeren vrij spel om de Oranje Vrijstaat en Transvaal te stichtten.
In 1867 werden diamanten ontdekt in Kimberly, in 1886 vond men goud in Transvaal. Dit leidde tot een stroom van blanke immigranten en, daarmee gepaard, Britse inmenging waar de Boeren zich tegen verzetten. Aanvankelijk met succes. Ze wonnen de Eerste Boerenoorlog (1880-1881), maar werden verslagen in de Tweede Boerenoorlog (1899-1902).
In 1910 werd de Unie van Zuid-Afrika gevormd. In 1931 werd Zuid-Afrika een Dominion. Vele wetten regelden een ongelijke behandeling van burgers op grond van hun huidskleur. Deze politiek werd geformaliseerd tot de apartheid (gescheiden ontwikkeling van de diverse rassen) na de verkiezingsoverwinning van de Nationale Partij in 1948.
In de jaren ’90 eindigde eindelijk de apartheid. Toenmalig President de Klerk liet de bekende anti-apartheidsactivist Nelson Mandela vrij en in 1994 werden er voor het eerst algemene verkiezingen voor alle rassen gehouden. Dit leidde tot een bestuur van de tot politieke partij getransformeerde anti-apartheidsgroepering ANC. Aanvankelijk onder leiding van Mandela, later onder Thabo Mbeki. De nieuwe regering voerde een beleid van ‘rechtstellende actie’ om de ongelijkheden van het verleden te beëindigen. Sinds 1996 is een nieuwe grondwet in werking.
Zuid-Afrika is een republiek in transformatie. Het is nog steeds een land met zeer grote tegenstellingen tussen arm en rijk. Bovendien heeft het een van de hoogste percentages hiv-besmettingen in de wereld.
In 2006 verloor het ANC een groot deel van haar aanhang. Toch haalde het nog een meerderheid. Ook in 2009 en 2014 houdt het ANC een meerderheid, maar zakt nog ten aanzien van DA (onder de blanke Zille, met een meerderheid in Kaapstad) en COPE (een afsplitsing van het ANC). Zuid-Afrika zakte sinds 2004 in de index van de menselijke ontwikkeling van een 85ste (ten tijde van de verkiezing van het ANC in de jaren negentig) naar een 120ste plaats. De index bevat 177 landen.


