Zambia – wild, wilder, wildst

Zambia is een land van ongerepte natuur en overvloedig wild. Naast het fenomenale South Luangwa NP, heb je met o.a. North Luangwa, Kafue en Lower Zambezi NP een aanbod om van te watertanden.Een aantal van deze parken zijn gedurende het regenseizoen gesloten, de cmps worden opgeruimd. Door dit beperkt contact met mensen is het wild hier nog echt wild!

Naast natuurlijke wonderen als de bat migration, de Zambzi rivier of de Victoria watervallen, biedt Zambia een gastvrije en avontuurlijke ervaring. Het is de ideale locatie om je nodige dosis wild te zien, bv. in combinatie met Malawi, Zimbabwe of Mozambique.

Klimaat en beste reistijd

Voor een groot deel gelegen in de Afrikaanse tropen krijgt Zambia massa’s zonlicht, al valt de hitte die daarmee gepaard gaat op de meeste plekken reuze mee vanwege de regenval en de hoogte. Het is al bij al een gematigd klimaat, al kan het in de grote valleien wel drukkend warm zijn. Ruwweg onderscheiden we drie periodes: van december tot april is het heet en nat, met regelmatig stortbuien op het einde van de middag. Van mei tot augustus is het droog en koelt het af. In september en oktober is het ook droog, maar lopen de temperaturen terug op. Vooral in de zuidelijke valleien ( Luangwa & Lower Zambezi) kan het kwik stijgen tot 45o in deze periode.

Lodges of kamperen

De wegen in Zambia zijn over het algemeen in slechte staat. In steden als Lusaka en Livingstone valt dit goed mee, maar ook hier worden mooie stukken asfalt afgewisseld met ruige wegen met kuilen en putten. Daarbovenop zijn de (asfalt)wegen voor westerste normen erg smal, vaak aflopend aan de zijkant om overtollig water af te voeren bij zware regenval.

In het droge seizoen valt het allemaal wel mee en heb je niet per se een 4×4 nodig (met uitzondering van het westelijke gebied waar Kalahari zand het rijden bemoeilijkt), maar het wordt vooral gevaarlijk als het heeft geregend (december-april). In dat geval kan je in geen geval met een gewone personenwagen (sedan) de weg op in Zambia, zelfs met een 4×4 is het link. Zambia is een land waar je niet zomaar achteloos gaat rondrijden, (4×4) ervaring in Afrika is zeker gewenst.

Hoogtepunten

Meer info over South Luangwa volgt binnenkort.

Meer info over North Luangwa volgt binnenkort.

Meer info over Kafue National Park volgt binnenkort.

Meer info over Zambezi National Park volgt binnenkort.

De Victoria watervallen zijn de breedste watervallen van Afrika. Zij vormen een watergordijn van 1708 meter breed en 100 meter hoog en hebben een maximale valhoogte van 128 meter. Maar liefst 500 miljoen liter water per minuut kan over de rotswand vallen. De hoeveelheid water is afhankelijk van het seizoen, kortwek in mei veel en in september weinig water). De Victoria Falls zijn gelegen in de Zambezi, op de grens tussen Zambian en Zimbabwe.
De lokale bevolking noemt deze watervallen tegenwoordig de Mosi-oa-Tunya (Letterlijk vertaald: “de rook die dondert”).

De eerste blanke die de watervallen heeft gezien en wereldkundig heeft gemaakt is de Schotse missionaris en ontdekkingsreiziger David Livingstone op 17 november 1855. “Geen enkel ander uitzicht in Engeland kan de schoonheid hiervan overtreffen” en “zulke lieflijke beelden moeten de engelen met bewondering bekeken hebben tijdens hun vluchten” schreef hij later.