Betrouwbaar

SGR aangesloten

Eerlijk reizen

Fair Trade Tourism

+31 (0)6 15 63 88 64

Kantoor Nederland

Tanzania – Verrukkelijk veelzijdig

Klimaat en beste reistijd Tanzania

Klimaat en beste reistijd Tanzania, ligt net onder de evenaar en kent daardoor een tropisch klimaat dat wordt gedomineerd door een droog – en regenseizoen. Temperaturen verschillen nogal door de uiteenlopende hoogtes. Zo ligt het noorden van Tanzania op gemiddeld 1500m boven zeeniveau en zijn de temperaturen er veel aangenamer dan het lager gelegen kustgebied en het zuiden van Tanzania.

Het kustgebied, ook wel de Swahili kust genoemd, is het gehele jaar door warm en vochtig met temperaturen tussen 22 graden en 35 graden en een hoge luchtvochtigheid tot wel 80%. In de hoger gelegen bergachtige gebieden, zoals Mount Kilimanjaro, Mount Meru en de noordelijke – en zuidelijke hooglanden zijn de temperaturen aangenaam en soms zelfs koud.

De koele periode is over het algemeen van juni tot en met oktober en de warmste periode van oktober tot en met februari. De neerslag varieert sterk en is onregelmatig over het land verspreid. Over het algemeen kan aangehouden worden dat half november en december het korte regenseizoen in Tanzania betreft en maart, april en mei het lange regenseizoen. Voor meer informatie over het klimaat en de beste reistijd van Tanzania, neem contact met ons op.

Grote Trek Tanzania

Tanzania, gelegen in het oosten van Afrika, is een safari land bij uitstek. Verschillende wildparken met grote groepen dieren en een grote veelzijdigheid aan natuur en landschap: voor elke safariliefhebber is Tanzania een must om eens geweest te zijn.

Grofweg kan je de safarimogelijkheden verdelen in een Noordelijk Circuit en Zuidelijk Circuit. Het Noordelijk Circuit is compact en het bekendste met Serengeti National Park en Ngorongoro Krater, ook de Grote Migratie vindt hier plaats. Het Zuidelijk Circuit met Selous en Ruaha is interessant voor de avontuurlijke wildliefhebber die liever over ongebaande paden reist.

tanzania safari auto

Lodges of kamperen

Beiden zijn mogelijk. Kamperen wordt wel gedaan in Tanzania, weliswaar door de avontuurlijke reiziger. Je zal overigens in de meeste gevallen reizen met een gids (en kamp kok) in Tanzania, de wegen zijn er in slechte staat, verkeer is chaotisch, het landschap is ruw en de parken niet begwegwijzerd. Ervaring met echt 4×4 rijden (dus in Afrika) is echt een must voor wie er zelf op uit wil trekken.

Voor wie graag het avontuur opzoekt, maar liever in een exclusievere sfeer, zijn er ook zogenaamde ‘wilderniss camps’. Dit zijn mobiele camps in de parken, waar geen hekken rond staan. Het is belangrijk om goed te luisteren naar de gids en/of om de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen. De mate van comfort is hier eveneens beperkt, maar de sfeer is exclusiever.

Tented camps zijn de luxere optie met de echte bush beleving. In deze meestal semipermanente camps heb je het beste van beide werelden. Een behoorlijke dosis comfort (comfortabel bed, complete badkamer met zicht op de savanne, een mooi terras…).

Ten slotte kan je kiezen voor lodges, van comfortabel tot luxe. Prijstechnisch speelt hierbij de ligging een grote rol: een lodge op de Ngorongoro Kraterrand, met uitzicht op de krater, is een pak duurder dan een B&B in Karatu. Qua beleving is het echter een wereld van verschil…

Rhotia Valley Tented Lodge

Hoogtepunten

Noordelijk circuit
De bekendste wildparken liggen in het noorden van Tanzania. Dit is de wereld van ‘The Big Five’: olifant, buffel, leeuw, luipaard en neushoorn. Ook als u ooggetuige wilt zijn van de migratie, de grote volksverhuizing van de gnoes en andere dieren, dan kan dat nergens beter dan in het noorden. Elk park heeft z’n eigen charme.

De beste reistijd voor een safari in Noord-Tanzania is december t/m maart en juni t/m oktober. In april, mei en november is het regenseizoen. Tijdens het regenseizoen vallen er vooral in de nacht en ochtend korte tropische buien waarna het weer opklaart. Het biedt echter ook een aantal voordelen omdat er minder toeristen zijn en het landschap erg groen is. Omdat de parken dicht bij elkaar liggen wordt een safari in Noord-Tanzania op de traditionele manier uitgevoerd, in een privé safari jeep met een professionele gids. Meestal verblijvend op drie verschillende locaties met een safari duur tussen 5 en 12 dagen.

 1. Serengeti
 2. Ngorongoro krater
 3. Lake Manyara
 4. Tarangire National Park
 5. Kilimanjaro
 6. Arusha National Park
 7. Lake Natron

Zuidelijk en westelijk circuit
Dit is het gebied voor de echte ontdekkingsreiziger. Hier is het toerisme veel minder ontwikkeld dan in het noorden en u zult zich zo nu en dan ‘alleen op de wereld’ voelen. Een paradijs voor de ware avonturier. Omdat het wild hier minder gewend is aan de aanwezigheid van mensen is het ook schichtiger. Dat betekent dat er soms meer geduld voor nodig is om het wild van dichtbij te zien. Een uitgelezen plek om een getraind ‘rangersoog’ te ontwikkelen! De uitgestrektheid van het gebied maakt het soms nodig een binnenlandse vlucht te maken.

De beste reistijd voor een safari in het westen van Tanzania is mei tot en met oktober. Mahale Mountains National Park is het hele jaar door goed te bezoeken.
De beste reistijd voor een safari in het zuiden van Tanzania is juni tot en met oktober. Er is dan weinig neerslag en veel zon. Bovendien is dit de beste tijd om wilde dieren waar te nemen.

 1. Selous Game Reserve
 2. Ruaha National Park
 3. Mikumi National Park
 4. Mahale Mountains National Park
 5. Gombe National Park
 6. Udzungwa Mountains National Park
 7. Katavi National Park