South Luangwa

South Luangwa is zonder twijfel één van de mooiste natuurparken ter wereld.

South Luangwa

In het noordoosten van Zambia ligt de Luangwa Vallei met een oppervlakte twee keer zo groot als België. South Luangwa NP is een van de grootste natuurreservaten ter wereld (9050 km2) en kent een ongeëvenaarde variatie en hoeveelheid wild. Vanuit Lilongwe, de hoofdstad van Malawi, rij je 7 uur tot South Luangwe NP, al is vliegen naar Mfuwe airport ook een optie.

Zambia staat bekend als het land waar de wandelsafari werd “uitgevonden”, of alleszins voor het eerst systematisch uitgevoerd, door Norman Carr. Voor velen blijft dit onmiskenbaar de beste manier om de Afrikaanse wildernis te verkennen. Het is een erg intieme manier om kennis te maken met ‘the bush’. Maar met zulke hoeveelheden wild, zoals je die vindt in South Luangwa, zijn de 4×4 safari’s ook meer dan de moeite waard. Ook night drives zijn hier erg populair, ze leveren regelmatig luipaard ‘sightings’ op. Komt daarbij dat in Zambia veel van de beste safarigidsen van Afrika zitten, dan ben je hier echt wel op je plaats als je jezelf als een wild- en natuurliefhebber bestempelt.

Het hart van het park is de Luangwa rivier, die het landschap en de vegetatie in grote mate bepaalt. De wilde dieren in deze streek zijn voor een groot deel ook afhankelijk van de rivier, dus de hoeveelheden die je aantreft aan de overs zijn verbluffend. South Luangwa NP wordt dan ook vaak als een van de laatste grote wildernisgebieden in Afrika genoemd, mede dankzij deze onaangetaste rivier, waar je gegarandeerd te veel nijlpaarden en krokodillen zult zien om te tellen.

 Het park staat voornamelijk bekend voor zijn hoge aantal luipaarden, leeuwen en grote troepen wilde honden. Dit maakt de game drives erg spectaculair, zeker omdat wilde honden het in andere wildparken erg moeilijk hebben. Verder leven er meer dan 60 verschillende diersoorten en 400+ vogelsoorten. In het ‘emerald season’ van november t.e.m april, wordt dit aantal nog aangevuld met meer dan 200 soorten trekvogels, die de winter in hun landen vermijden.

 Nightdrives zijn op weinig plaatsen zo lonend als in de Luangwa Vallei. Niet alleen luipaarden laten zich ’s nachts makkelijker spotten, ook andere nachtdieren zoals de serval, civet kat of de schattige bush baby worden vaak gezien. Voor fotografen is zo’n nightdrive natuurlijk minder interessant, gezien je het belangrijkste voor een goede foto mist: licht. Het is wel echt de moeite om minstens 1 keer tijdens uw verblijf in South Luangwa te proberen, gewoon om het verschil tussen dag en nacht van dichtbij mee te maken.

Groepsreis Malawi & Zambia luipaard South Luangwa