Okavango Delta

De Okavango Delta is waarschijnlijk het park met het meest imponerende ‘wildlife’ imago van heel Afrika.

Okavango Delta

De Okavango Delta heeft een oppervlakte van 20.000 km² en is één van de meest unieke natuurgebieden van zuidelijk Afrika. Tijdens het regenseizoen treedt de rivier buiten haar oevers en overspoelt zij soms tot 13.000 km² land. Dat gebeurt meestal omstreeks mei. Vanaf dat ogenblik zijn ook de meeste dieren in het gebied. De Okavango scheidt Angola van Namibië. De delta loopt langs de Caprivi Strip in het noordoostelijk deel van Namibië en stroomt daar Botswana binnen waar het ten noorden van de Kalahari woestijn een moeras vormt. Een deel van het water komt in het Ngami meer terecht. Het moeras verzandt daar letterlijk in de Kalahari. De Okavango is dus een zogenaamde ‘binnendelta’ en heeft geen zeemonding.

Het water dat uit Angola van de Cubango (Kavango in Namibië en Okavango in Botswana) naar de Kalahari stroomt, is heel zuiver en kristalhelder, omdat zij door gebieden vloeit waar geen landbouw of nijverheid is en gezuiverd wordt door de alom in de Delta groeiende papyrus. De delta herbergt veel vis, zoals snoek, barbeel en brasem. De overs zijn begroeid met papyrus en riet. In het moeras voelen nijlpaarden, zebra’s, krokodillen, leeuwen, cheetah’s, luipaarden, hyena’s en diverse soorten watervogels en waterbokken zich thuis. Er leven echter ook buffels, giraffes, bavianen, zwarte én witte neushoorns en diverse antilopen en gazelles zoals de lechwe, topi, de grote kudu, de sabelantilope en het blauwe wildebeest.

Er zijn een veertigtal lodges en een paar camp sites in het deltagebied. Budget- en massatoerisme worden zoveel mogelijk vermeden.

Het merendeel van de lodges en camps bereikt u per vliegtuigje. Onderweg heeft u een prachtig uitzicht over de delta. Het vervoer in de delta vindt plaats per 4×4 safarivoertuig, boot of traditionele boomkano (mokoro). Er zijn ook accommodaties die uitsluitend per boot of mokoro bereikbaar zijn.
Aan de oostelijke rand van de Okavango Delta vindt u het Moremi Game Reserve. Dit reservaat beslaat ongeveer 20% van de Okavango Delta. Hier komen olifanten, giraffen, buffels, leeuwen, luipaarden en cheeta’s voor. Moremi Game Reserve is een mozaïek van graslanden, uiterwaarden, palmboomeilandjes, bossen, lelielagunes en heldere kanalen, samengesmolten in een perfect geconstrueerde puzzel, waar het wild vrij doorheen zwerft. Tijdens de game drives is het niet toegestaan off-road te rijden. In Moremi ligt Chief’s Island, ‘predator capital of Africa’. 

Dit wildrijke gebied heeft slechts een beperkt aantal verblijfsmogelijkheden en biedt hierdoor een zeer exclusieve safaribeleving. Duba Plains ligt in één van de meest afgelegen gebieden van de delta en geniet bekendheid vanwege de spectaculaire interactie tussen leeuwen en buffels. Diverse documentaires van National Geographic zijn hier opgenomen. De open vlaktes met voedzame grassen en het permanent aanwezige water vormen de perfecte habitat voor de buffel. Waar buffels in grote aantallen voorkomen, trekt dit onherroepelijk ook leeuwen aan. In tegenstelling tot het gebruikelijke gedrag van de leeuw, die doorgaans in het donker jaagt, zijn de leeuwen van Duba Plains meestal gedurende de dag actief. Veel van hun jachtpogingen slagen op klaarlichte dag; een bijzondere gebeurtenis als u hier getuige van bent!

De grens in het noorden tussen Namibië en Botswana wordt deels gevormd door de Linyanti rivier. De rivier is van levensbelang voor een groot deel van het wild in het noorden. Hierdoor komt u in de gebieden langs de Linyanti rivier gedurende het hele jaar wild tegen, dat op zoek is naar water. Zo is het, aan het einde van de droge periode, geen uitzondering dat u in dit gebied groepen olifanten van meer dan 1.000 stuks tegenkomt. De privéconcessies langs de Linyanti rivier zijn onder andere de Kwando, Selinda en de Linyanti concessie, waar u spectaculaire gamedrives kunt maken. In Selinda bestaat bovendien de mogelijkheid tot het maken van een meerdaagse kanosafari op de Selinda Spillway, een waterweg die de verbinding vormt tussen de Okavango Delta in het westen en het Linyanti rivierengebied in het oosten.

Okavango Delta