Betrouwbaar

SGR aangesloten

Eerlijk reizen

Fair Trade Tourism

+31 (0)6 15 63 88 64

Kantoor Nederland

North Luangwa

Extra bijzonder aan North Luangwa is de aanwezigheid van de zwarte neushoorn.

North Luangwa

North Luangwa NP wordt gezien als een van de laatste ongerepte en authentieke stukken wildernis van Afrika. Dit komt onder meer door de ligging va het park, ver van de bewoonde wereld en gebaande paden. Het park trekt dan ook een gering aantal bezoekers op jaarbasis, zeker in vergelijking met haar zuidelijke tegenhanger. En net dát maakt North Luangwa zo bijzonder.

Het noordelijke park is met zijn 4.636 km2 ongeveer half zo groot als zijn grote broer in het zuiden. De verschillende ecosystemen bestaan vooral uit dicht begroeide struikgewassen en ‘woodlands’, vergelijkbaar met wat je vindt in South Luangwe NP. Dit maakt dat ook in North Luangwe NP wandelsafari’s erg populair zijn, zeker in het droge seizoen.

North Luangwa staat in de eerste plaats bekend om haar enorme aantallen buffels, tot wel 1000 stuks per kudde. Laat deze buffels nu per toeval het lievelingshapje zijn van de leeuw, wat maakt dat het park ook grote aantallen leeuwen, maar ook hyena’s, herbergt. Het komt dan ook niet zelden voor dat je een jachtpartij of een “kill” tegenkomt in North Luangwa.
In de jaren 70 en 80 werd er massaal gestroopt in Zambia. Tot die periode was Zambia een van de landen met de grootste populatie (witte en zwarte) neushoorns, maar na de massale stroperij bleef er geen enkele zwarte neushoorn meer over. Begin jaren 2000 zijn ze opnieuw geïntroduceerd, en ze doen het redelijk goed. Deze ontwikkeling is mede zo succesvol in dit park door de afwezigheid van permanente accommodaties en wegen, wat maakt dat dit gebied minder bezocht wordt, en zwarte neushoorns houden wel van rust.

Er stromen een aantal rivieren door en aan de grenzen van North Luangwe. Centraal is er de Mwaleshi rivier, een permanente waterbron die uiteraard veel wild op de been brengt. Dit is ook de locatie waar de (tijdelijke) accommodaties liggen. De paar accommodaties die het park telt zijn slechts van juni tot en met oktober geopend. Wanneer het regenseizoen in november-december begint, worden de ‘bush camps’ afgebroken. Pas in mei, als de meeste regenval achter de rug is, worden deze accommodaties weer opgebouwd.

 

 

 

Bijgevolg zijn juni tot en met oktober de beste reismaanden voor dit park. Reken op hoge temperaturen in september en oktober die wel tot 45° kunnen stijgen. Ondanks de hitte zijn dit de maanden waarin het makkelijkste wild wordt gespot en het vogelleven het meest uitbundig is.

South Luangwa NP Lions