Ngorongoro krater
De Ngorongoro krater in tanzania is de grootste intacte caldera ter wereld.
Ngorongoro krater
De Ngorongoro krater ontstond zo’n twee miljoen jaar geleden en is ook bekend als ‘s werelds grootste caldera (een krater die gevormd is door vulkanische activiteit, waarbij een implosie in plaats van een explosie heeft plaatsgevonden). De krater heeft een doorsnee van 17-21 kilometer en een oppervlakte van circa 260 km2. De rand ligt ongeveer 600 meter boven de kraterbodem en in het midden ligt een zoutmeer.
‘s Nachts beklimmen kuddes zebra’s en olifanten de rand van de krater en overdag dalen de Masaï met kuddes koeien en geiten de krater in om deze te laten grazen op de groene kraterbodem. ‘Ngorongoro’ is afgeleid van het geluid dat wordt gemaakt door de bellen om de nekken van het Masaï vee.
De Ngorongoro krater is het dichtstbevolkte wildgebied ter wereld. Dit ‘8ste wereldwonder’ herbergt 30.000 dieren, waaronder de Big 5. Behalve grote kuddes zebra’s en gnoes vind je in Ngorongoro olifanten, leeuwen, nijlpaarden, jachtluipaarden en de in Tanzania niet veel voorkomende zwarte neushoorn. Wanneer u het noorden van Tanzania bezoekt mag de Ngorongoro krater niet ontbreken!
De Ngorongoro kraterrand ligt op een hoogte van ongeveer 2300m en kent daarmee een koel klimaat, met tussen juni en augustus de laagste temperaturen. Het gebied kent twee korte regenseizoenen; april, mei en november.
Tijdens de sensationele afdaling naar de kraterbodem zijn de eerste uitzichten op de krater adembenemend. Tijdens een wandeling over de kraterrand komt het besef pas van de gigantische oppervlakte. Zelfs vanaf deze hoogte kunnen de kuddes buffels en wildebeesten herkend worden en met een verrekijker kunnen olifanten langs de grenzen van Lerai Forest worden gespot. De krater is ‘Big 5’ gebied bij uitstek.
De Ngorongoro krater is vele malen kleiner is dan Serengeti National Park of Tarangire National Park en dus is een halve dag in de krater voldoende om dit wereldwonder en zijn bewoners te ontdekken.
