Mozambique - ongerept en authentiek

Mozambique is dé nieuwe Afrikaanse vakantiebestemming en is een topbestemming om te snorkelen, duiken, vissen en andere watersporten te beoefenen. De mooie brede zandstranden, een warme oceaan, palmbomen, huisjes met rieten daken, zon, heerlijk (en goedkoop) eten met Portugese, Afrikaanse en Indische invloeden, een uiterst vriendelijke bevolking, vrijheid, een ander levensritme. Kortom, hier kun je nog echt ontspannen, tot rust komen, genieten… alle ingrediënten voor een heerlijke vakantie!

Voor de rustzoeker, maar ook voor de avonturier, is Mozambique ideaal. Het land heeft een 2600 kilometer lange kuststrook. Het zeewater is het hele jaar aangenaam van temperatuur (watertemperatuur april-oktober 26-29 graden en in mei-september 20-25 graden). De stranden zijn soms hagelwit, soms geel, bijna altijd voorzien van een kraag palmbomen en de oceaan kleurt in ontelbare turkooizen tinten. Mozambique heeft naast ongerepte stranden ook paradijselijke eilanden en een interessante onderwaterwereld.

Lodges - kamperen

Mozambique is als bestemming wat duurder dan Zuid-Afrika. Veel campings en lodges zijn populair bij Zuid-Afrikanen, maar voor de Europese toerist wat minder geschikt. Er zijn echter talloze prachtige (eco)lodges, vaak op of vlakbij het strand. Campings zijn vaak wat eenvoudiger, maar soms wel mooi gelegen. Weet je de weg in accommodatieland Mozambique, zie je een prachtige vakantie tegemoet.

Reizen in Mozambique doe je wegens de slechte staat van het wegennet echter bij voorkeur wel met een 4×4. Ook met een auto zonder vierwielaandrijving kun je dit land bezoeken, maar dan zijn de mogelijkheden veel beperkter. Een snelle manier om je te verplaatsen zijn de binnenlandse vluchten met transfers naar de accommodaties, mogelijk vanuit verschillende opstapplaatsen. Het openbaar vervoer gebeurt met taxibusjes en lijndiensten op “redelijk geregelde tijden”, maar is voor toeristen niet geschikt.

Klimaat en beste reistijd

Aan de kust tropisch en vochtig, in het binnenland warm. Beste reistijd is april-oktober. Met Pasen en in juli/augustus gaan veel Zuid-Afrikanen naar Mozambique en zijn accommodaties snel volgeboekt. In de zomer (oktober-maart) 22° tot 30°, in de winter (april-september) minima van 12° tot 25°. Regentijd zijn de maanden november tot en met februari (heet en vochtig).

Het zeewater is het hele jaar aangenaam van temperatuur (watertemperatuur april-oktober 26-29 graden en in mei-september 20-25 graden).

Hoogtepunten

In Mozambique vindt u nog een echt authentieke Afrikaanse sfeer en dat is naast het watersporten de grootste charme van het land. De ongerepte schoonheid, prettige ambiance en vriendelijke bevolking maken een reis naar dit land meer dan de moeite waard. Op cultureel gebied herinneren de hoofdstad Maputo en de kustplaats Inhambane aan het koloniale verleden. Limpopo National Park, het bekendste wildpark van Mozambique, net als wildparken Gorongosa en Niassa, zijn voor het wild helaas niet zo interessant. Dan liever een combinatie van Zuid-Afrika voor het wild en Mozambique voor de oceaan.

De tropische stranden aan de Indische Oceaan zijn ronduit idyllisch en bovendien kent men hier geen massatoerisme. De 2500 km lange kustlijn is ideaal voor tal van watersporten en is erg geliefd onder duikers, vanwege de prachtige koraalriffen, walvishaaien, reuzenroggen en de zeldzame dugong.

De kustlijn van Mozambique is maar liefst 2500 kilometer lang. Hoofdstad Maputo ligt in het zuiden van het langgerekte land en het gerestaureerde treinstation en Nationaal Historisch Museum zijn hier twee van de bezienswaardigheden. Voor de kust van de hoofdstad ligt Machangulo. Dit schiereiland verrast u met eindeloze, parelwitte zandstranden en ongerepte zandduinen. Duikliefhebbers kunnen hun hart ophalen aan de ondiepe koraalriffen die hier vlak voor de kust liggen. In circa anderhalf uur kunt u vanuit Maputo per speedboot naar Machangulo gebracht worden. Een echte aanrader!

Verder noordelijk komt u bij de populaire plaats Inhambane. Deze oude koloniale stad met haar 18de eeuwse kathedraal is een bezoek zeker waard. De voornaamste attractie is de lange kustlijn met langgerekte zandstranden. Ook deze kuststreek staat bekend als perfecte duiklocatie; mantaroggen, walvishaaien, dolfijnen en andere grote vissoorten maken het een geliefde bestemming. De trek van de bultrugwalvissen (juli tot november) langs de kust is een bijzonder mooi schouwspel. Ook kustplaatsje Tofo, vlakbij Inhambane, staat hoog op het verlanglijstje van vele duikliefhebbers.

Sinds de komst van de Portugezen, honderden jaren geleden, heeft Mozambique roerige tijden gekend. Tijdens de burgeroorlog bleef de kuststrook gelukkig grotendeels gespaard. Zeker de eilanden van de Bazaruto Archipel zijn onaangetast gebleven. De archipel bestaat uit hoofdeilanden Magaruque, Benguerra en Bazaruto en is in zijn geheel een nationaal park, vanwege het rijke vogelleven, maar vooral vanwege de koraalriffen en de vele kleurrijke zeedieren. De paradijselijke eilanden zijn vanuit Vilanculos per vliegtuigje en boot bereikbaar. Duikliefhebbers kunnen hier de zeldzame dugong tegenkomen.

In het uiterste noordoosten van Mozambique ligt de provincie Cabo Delgado. Pemba, de hoofdstad van deze provincie, ligt op de zuidelijke oever van de baai van Pemba. Ook in deze plaats herinneren veel koloniale gebouwen aan het verleden. Daarnaast heeft ook Pemba prachtige stranden en een geweldig koraalrif dicht bij de kust, om te duiken en te snorkelen. De Quirimbas Archipel is hier te vinden. De archipel bestaat uit 32 eilandjes en wederom is de onderwaterwereld adembenemend, al zijn de tropische eilanden boven water net zo verbluffend mooi. De bekendste eilanden zijn Matemo, Medjumbe en Quilalea. Ook Vamizi Island biedt meer dan uitstekende duikmogelijkheden. Medjumbe ligt vlakbij St. Lazarus Bank, een prachtige duiklocatie. Vanuit Matemo kunt u een bijzondere dagexcursie maken naar Ibo Island, dat vroeger een belangrijke Portugese slavenmarkt en handelspost was.

Het ongerepte Niassa Game Reserve is in het noorden te vinden en herbergt de grootste wildconcentratie van Mozambique. Het reservaat is bijna twee keer zo groot als het Zuid-Afrikaanse Kruger Park en nog bijna onontdekt. Grote aantallen olifanten, leeuwen, luipaarden, buffels, nijlpaarden, sabelantilopen, wildebeesten, kudu’s, zebra’s, impala’s en wilde honden leven hier in relatieve rust samen. Dit unieke wildpark kunt u enkel bezoeken in het koele, droge seizoen van juni tot en met november.

Gorongosa National Park was in de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw één van de mooiste wildreservaten van zuidelijk Afrika. Helaas heeft de burgeroorlog de wildstand geen goed gedaan, maar het park herstelt inmiddels weer in oude glorie. U kunt hier olifanten, leeuwen, buffels en sabelantilopen tegenkomen. Bovendien is het mooie landschap er bijzonder gevarieerd en kijken vogelliefhebbers hun ogen uit. Meer dan 400 vogelsoorten ziet u op Mount Gorongosa, sommige ziet u nergens anders!

Tot slot ligt in het zuiden van Mozambique het meeste bekende wildpark van het land. Limpopo National Park gaat op in het grensoverschrijdende Great Limpopo Transfrontier Park, dat een gebied beslaat van ongeveer 35.000 km². Een drietal bestaande parken – het Kruger National Park in Zuid-Afrika, Limpopo National Park in Mozambique en Gonarezhou National Park in Zimbabwe – is al deels samengevoegd tot één groot beschermd natuurgebied. U kunt hier onder meer leeuwen, olifanten, zebra’s en een verscheidenheid aan antilopen tegenkomen.

Geschiedenis

Ook in Mozambique waren de eerste inwoners Khoi-San (bosjesmannen). Bantoevolken verdreven de San vanuit het noorden. Vasco da Gama legde in 1489 aan de Oost-Afrikaanse kust aan en al snel volgden meer Portugezen, die de Arabieren verjaagden. Uiteindelijk hielden zij de macht over Mozambique in de 16de en 17de eeuw. De slavenhandel maakte al snel de oude structuren in het land kapot.

De antikoloniale beweging FRELIMO (Front for the Liberation of Mozambique) streed 10 jaar lang tegen de overheersers. In 1964 begon de guerilla-oorlog, die tot 1974 duurde. In 1975 werd Mozambique onafhankelijk en Samora Machel van Fremilo begon een op het marxisme gefundeerd bewind. Rhodesië (Ian Smith) en het apartheidsregime in Zuid-Afrika financierden de wapens van het Mozambican National Resistance (RENAMO). De daaropvolgende bloedige burgeroorlog eiste 900.000 doden en had 1,5 miljoen vluchtelingen tot gevolg. Samora Machel stierf in 1986 onder verdachte omstandigheden in een vliegtuigongeluk. Pas in 1990 keerde onder de VN de vrede terug en in 1994 werden de eerste verkiezingen gehouden. Sindsdien wordt er hard aan de wederopbouw gewerkt en probeert het land zijn toeristische infrastructuren en nagenoeg lege wildparken weer op peil te brengen.

Het land is nu politiek stabiel.