Mozambique - ongerept en authentiek

Klimaat en beste reistijd Mozambique

Klimaat en beste reistijd Mozambique, aan de kust tropisch en vochtig, in het binnenland warm. Beste reistijd is april-oktober. Met Pasen en in juli/augustus gaan veel Zuid-Afrikanen naar Mozambique en zijn accommodaties snel volgeboekt.

Voor het klimaat en beste reistijd Mozambique in de zomer (oktober-maart) 22° tot 30°, in de winter (april-september) minima van 12° tot 25°. Regentijd zijn de maanden november tot en met februari (heet en vochtig).

Het zeewater is het hele jaar aangenaam van temperatuur (watertemperatuur april-oktober 26-29 graden en in mei-september 20-25 graden).

Mozambique is dé nieuwe Afrikaanse vakantiebestemming en is een topbestemming om te snorkelen, duiken, vissen en andere watersporten te beoefenen. De mooie brede zandstranden, een warme oceaan, palmbomen, huisjes met rieten daken, zon, heerlijk (en goedkoop) eten met Portugese, Afrikaanse en Indische invloeden, een uiterst vriendelijke bevolking, vrijheid, een ander levensritme. Kortom, hier kun je nog echt ontspannen, tot rust komen, genieten… alle ingrediënten voor een heerlijke vakantie!

Voor de rustzoeker, maar ook voor de avonturier, is Mozambique ideaal. Het land heeft een 2600 kilometer lange kuststrook. Het zeewater is het hele jaar aangenaam van temperatuur (watertemperatuur april-oktober 26-29 graden en in mei-september 20-25 graden). De stranden zijn soms hagelwit, soms geel, bijna altijd voorzien van een kraag palmbomen en de oceaan kleurt in ontelbare turkooizen tinten. Mozambique heeft naast ongerepte stranden ook paradijselijke eilanden en een interessante onderwaterwereld.

Lodges - kamperen

Mozambique is als bestemming wat duurder dan Zuid-Afrika. Veel campings en lodges zijn populair bij Zuid-Afrikanen, maar voor de Europese toerist wat minder geschikt. Er zijn echter talloze prachtige (eco)lodges, vaak op of vlakbij het strand. Campings zijn vaak wat eenvoudiger, maar soms wel mooi gelegen. Weet je de weg in accommodatieland Mozambique, zie je een prachtige vakantie tegemoet.

Reizen in Mozambique doe je wegens de slechte staat van het wegennet echter bij voorkeur wel met een 4×4. Ook met een auto zonder vierwielaandrijving kun je dit land bezoeken, maar dan zijn de mogelijkheden veel beperkter. Een snelle manier om je te verplaatsen zijn de binnenlandse vluchten met transfers naar de accommodaties, mogelijk vanuit verschillende opstapplaatsen. Het openbaar vervoer gebeurt met taxibusjes en lijndiensten op “redelijk geregelde tijden”, maar is voor toeristen niet geschikt.

Hoogtepunten

In Mozambique vindt u nog een echt authentieke Afrikaanse sfeer en dat is naast het watersporten de grootste charme van het land. De ongerepte schoonheid, prettige ambiance en vriendelijke bevolking maken een reis naar dit land meer dan de moeite waard. Op cultureel gebied herinneren de hoofdstad Maputo en de kustplaats Inhambane aan het koloniale verleden. Limpopo National Park, het bekendste wildpark van Mozambique, net als wildparken Gorongosa en Niassa, zijn voor het wild helaas niet zo interessant. Dan liever een combinatie van Zuid-Afrika voor het wild en Mozambique voor de oceaan.

De tropische stranden aan de Indische Oceaan zijn ronduit idyllisch en bovendien kent men hier geen massatoerisme. De 2500 km lange kustlijn is ideaal voor tal van watersporten en is erg geliefd onder duikers, vanwege de prachtige koraalriffen, walvishaaien, reuzenroggen en de zeldzame dugong.

  1. Maputo
  2. Inhambane
  3. Bazaruto eilanden
  4. Quirimbas Archipel

Geschiedenis

Ook in Mozambique waren de eerste inwoners Khoi-San (bosjesmannen). Bantoevolken verdreven de San vanuit het noorden. Vasco da Gama legde in 1489 aan de Oost-Afrikaanse kust aan en al snel volgden meer Portugezen, die de Arabieren verjaagden. Uiteindelijk hielden zij de macht over Mozambique in de 16de en 17de eeuw. De slavenhandel maakte al snel de oude structuren in het land kapot.

De antikoloniale beweging FRELIMO (Front for the Liberation of Mozambique) streed 10 jaar lang tegen de overheersers. In 1964 begon de guerilla-oorlog, die tot 1974 duurde. In 1975 werd Mozambique onafhankelijk en Samora Machel van Fremilo begon een op het marxisme gefundeerd bewind. Rhodesië (Ian Smith) en het apartheidsregime in Zuid-Afrika financierden de wapens van het Mozambican National Resistance (RENAMO). De daaropvolgende bloedige burgeroorlog eiste 900.000 doden en had 1,5 miljoen vluchtelingen tot gevolg. Samora Machel stierf in 1986 onder verdachte omstandigheden in een vliegtuigongeluk. Pas in 1990 keerde onder de VN de vrede terug en in 1994 werden de eerste verkiezingen gehouden. Sindsdien wordt er hard aan de wederopbouw gewerkt en probeert het land zijn toeristische infrastructuren en nagenoeg lege wildparken weer op peil te brengen.

Het land is nu politiek stabiel.