Betrouwbaar

SGR aangesloten

Eerlijk reizen

Fair Trade Tourism

+31 (0)6 15 63 88 64

Kantoor Nederland

Mahale Mountains National Park

Mahale Mountains National Park is het meest afgelegen park van Tanzania.

Mahale Mountains National Park

Mahale Mountains National Park heeft een oppervlakte van 1600 m2 is in 1980 gesticht ter bescherming van een aantal van de laatst overgebleven wilde chimpansees in Afrika, een populatie van ongeveer 800 chimpansees. De zeer afgelegen en met tropische regenwouden begroeide Mahale Mountains rijzen tot wel 2.500 meter hoog uit boven het azuurblauwe Tanganyika meer. Kleine stranden grenzen aan dampende tropische regenwouden die overgaan in koele bamboebossen. Nog hoger liggen mistige bergwouden en boven de 2 km hoogte liggen graslanden. In de verschillende habitats leven vele soorten wilde dieren: apen, vogels en kleurrijke vlinders. Er lopen geen wegen door het park en de dichtstbijzijnde weg ligt 60 km verderop, dus u kunt het alleen te voet verkennen. Je kan hier met gids op zoek naar de chimpansees.

Naast chimpansees kunt u er ook rode franjeapen, roodstaartmeerkatten, blauwe- en groene meerkatten en grote troepen bavianen zien. Ook de oliepalmeekhoorn en het Afrikaanse kwaststaartstekelvarken komen in de bossen voor. Luipaarden komen voor, maar worden zelden gezien. In de avond komen civet- en genetkatten tevoorschijn en soms zwemmen nijlpaarden langs de kampen. Aan de oostkant van de bergen komen olifanten, buffels, giraffen en zelfs leeuwen voor, maar er zullen maar weinig bezoekers naar Mahale gaan om deze dieren te zien. In het kristalheldere meer leven ongeveer 250 soorten fraai gekleurde vissen.

De dagelijkse activiteiten zijn meestal gebaseerd op excursies in het bos waar je op zoek gaat naar chimpansees, gevolgd door een ontspannende middag. De wandelingen zijn niet heel erg veeleisend, een goede conditie maakt het wel gemakkelijker. Meestal zijn de apen binnen een half uur gevonden, soms duurt het 3 uur. Tevens kunt u ook op bootsafari gaan, kajakken of gewoon heerlijk ontspannen op het strand aan of zwemmen in het Tanganyika meer.

De beste tijd om chimpansees te zien in Mahale Mountains is de droge tijd van juni tot en met oktober. Mahale kent 2 seizoenen die bestaan uit een lange droge tijd en een lange regentijd. Eind oktober valt de eerste regen waarna de regen een piek bereikt van december tot en met april. In mei neemt de regen sterk af en regent het gewoonlijk alleen nog in het begin.

Mahele Mountains NP is een exclusief en duur park, maar de moeite zeker waard. Het park grenst aan Congo en is alleen toegankelijk per vliegtuig, waarna u overstapt op een boot om naar uw lodge te varen. Een bezoek kan het beste gecombineerd worden met Katavi National Park en Ruaha National Park.

Gombe National Park