Betrouwbaar

SGR aangesloten

Eerlijk reizen

Fair Trade Tourism

+31 (0)6 15 63 88 64

Kantoor Nederland

Lower Zambezi

Lower Zambezi is het nieuwste nationaal park in Zambia. Daarvoor was het een privé park voor de president van Zambia.

Lower Zambezi

Lower Zambezi is een van de recentste nationale parken in het zuidoosten van Zambia. In 1983 werd de Zambezi vallei uitgeroepen tot nationaal park, daarvoor fungeerde het als privé wildpark voor de president van Zambia. Hierdoor is het park heel lang gevrijwaard gebleven van massatoerisme, en dat merk je nog steeds. Lower Zambezi NP past perfect in het rijtje van ongerepte wildernissen in Zambia. Het heeft een divers landschap en de vallei heeft natuurlijke schoonheid in overvloed.


Centraal in deze wilde vallei stroomt de Zambezi rivier, een kolkende blauwgroene massa water die als een kloppende ader door het dal snijdt. Aan de noordkant van de rivier ligt het Lower Zambezi NP, aan de zuidkant ligt onder meer het Zimbabwaanse Mana Pools NP. Net zoals het Kgalagadi Transfrontier Park (Namibië, Botswana & Zuid-Afrika) is er ook hier sprake om een transfrontier park, over de grenzen heen, op te zetten.

 

Het verbaast niet dat de grootste concentraties wild in het park worden gezien in, rond en aan de oevers van deze rivier. Lower Zambezi is een waterrijk gebied. Het is dus echt het perfecte park om vanop het water wild te gaan spotten. Per kano, mokoro of motorboot de rivier afschuimen met de opkomende of ondergaande zon als achtergrond, maakt deze ervaring bijna magisch. Boottochten op het water staan bijna garant voor spectaculaire ontmoetingen met olifanten, buffels en nijlpaarden, die zich in grote kuddes in en rond de rivier verplaatsen. Afwezigen in dit park zijn de neushoorn (stroperij), giraffe en jachtluipaard.
Tot begin jaren ’90 was de populatie olifanten dramatisch laag ten gevolge van stropers, maar dankzij Conservation Lower Zambezi zijn ze terug aan een sterke opmars bezig. Deze grote kuddes wild (met verder ook waterbok, kudu, zebra, …) zorgen op hun beurt weer voor veel leeuwen, luipaarden, en krokodillen in Lower Zambezi NP.

Ook (water)vogels vindt je hier in overvloed. Met talloze, kleurrijke variaties bijeneters (bee-eaters), vorkstaartplevier (collared pratincole) en zwarte- en visarenden met hun herkenbare roep die over het water galmt. In de zomer kan je hier zelfs een paradijselijke Narina-trogon tegenkomen.

Olifant op de oever van de Zambezi in Zambia