Betrouwbaar

SGR aangesloten

Eerlijk reizen

Fair Trade Tourism

+31 (0)6 15 63 88 64

Kantoor Nederland

Katavi National Park

Katavi National Park is het op twee na grootste park van tanzania en één van de meest ongerepte stukken natuur van Afrika.

Katavi National Park

Katavi National Park is 4500 km2 groot en ligt zeer afgelegen. Het is pure, ongerepte wildernis. Er komen jaarlijks nog geen 100 bezoekers. Niet omdat er niets te zien is, want in de droge tijd zijn er enorme kuddes olifanten en buffels van honderden dieren, grote aantallen roofdieren die gemakkelijk te zien zijn. Maar echt uniek zijn de waterpoelen met honderden nijlpaarden en krokodillen die elkaar de plas uitvechten.

In de droge tijd concentreren de wilde dieren zich op de Ngolema-, de Katusunga-, en de Chada vloedvlaktes. Op en rond de vlaktes staan vrij dichte struik- en miombo boslanden. In de droge tijd is het snel gedaan met het water en groeit er alleen wat halfhoog gras. In de regentijd verandert het in een zee van groene moerassen. Dit is Afrika zoals het ooit was.

Door het park loopt een gravel road, waar maar een paar auto’s per dagen overheen rijden. Omdat de wilde dieren zich concentreren op de vloedvlaktes ziet u hier soms jeeps van andere kampen, waardoor het wat drukker aan kan voelen dan u wellicht had gedacht. Als u weet dat er maar iets van 12 jeeps in het hele park zijn, valt het eigenlijk ook weer heel erg mee.

Over de zwart gekleurde aarde, black cotton soil, valt in de regentijd vrijwel niet te rijden, waardoor de accommodaties dan sluiten. Katavi wordt vaak gecombineerd met de chimpansees in Mahale en/of met de Selous en Ruaha in het zuiden van Tanzania.

Tijdens het regenseizoen is de Katuma River een toevluchtsoord voor vele watervogels. De kans is daarnaast heel groot dat u nijlpaarden en krokodillen kunt spotten. De Katuma River is in het droge seizoen de enige bron van drinkwater binnen kilometers afstand, dit zorgt er ook voor dat er duizenden olifanten, kuddes zebra’s en giraffen naar dit gebied trekken. De leeuwen en hyena’s laten zoveel gemakkelijke prooien niet op zich wachten en maken er een groots spektakel van.

tanzania-buffalo-herd