Betrouwbaar

SGR aangesloten

Eerlijk reizen

Fair Trade Tourism

+31 (0)6 15 63 88 64

Kantoor Nederland

Kafue National Park

Kafue National Park is het grootste en oudste nationaal park in Zambia.

Kafue National Park

Kafue National Park is het oudste en meteen ook het grootste nationaal park in Zambia. Met zijn 22.400 km2 is het maar liefst 5 keer zo groot als Nederland. Het is tevens makkelijk te bereiken, want het ligt op maar 200km van Lusaka, de hoofdstad van Zambia. Kafue is een klassiek safaripark met alle wat je van zo’n park verwacht: ‘bush’ en ‘woodlands’ afgewisseld met slingerende rivieren (met als voornaamste de Kafue river) en het occasionele moeras. In een park zo groot als dit kan je een hele resem ecosystemen verwachten, en die trekken allemaal verschillende soorten wild aan. Het mag dan ook niet verbazen dat hier gigantische populaties wilde dieren te vinden zijn, maar de grootte van het park in combinatie met zijn dichte begroeiing maakt dat het alsnog moeilijk kan zijn om deze dieren te spotten. Hier is de zoektocht dan ook meer dan ooit een echt avontuur.

In de noordelijke sector van Kafue liggen de ‘Busanga Plains’ die sterk doen denken aan de open graslanden van de Serengeti. Deze savannes zijn de ideale habitat voor verschillende gazellesoorten. Je vindt hier dan ook zeldzamere soorten zoals de oribi, roan antilope en de moerasantilope (Iechwe). Busanga Plains is alleen bereikbaar per 4×4 tussen juli en eind november. In deze droge periode brengen de vruchtbare regio en de daarbij horende antilopen heel wat leeuwen, cheeta’s en hyena’s op de been. De overige maanden van het jaar ondergaan de savannes een metamorfose en veranderen in moerassen en drassige waterpoelen. Over het algemeen is dit deel van Kafue NP het beste deel om wild te spotten.

Het zuiden van Kafue NP is meer bush, dichter begroeid met hoger gras, struikgewas en bomen. Dit maakt het lastiger om het wild te spotten, hoewel olifanten in dit gebied eerder gezien worden dan op de Busanga plains. Het andere wild is hier ook aanwezig, maar is gewoon veel moeilijker te spotten. Dit park, en zeker het zuidelijk deel, is voor zij die die niet altijd het makkelijkste pad bewandelen, die een uitdaging willen in een speciaal, authentiek gebied.

 

 

 

De meest complete safari beleving in Kafue brengt je daarom zowel naar het noorden als naar de zuidelijke regio’s. Ook vogelliefhebbers zijn op hun plaats in Kafue. Door de ruime aanwezigheid van water en verschillende ecosystemen zijn er maar liefst 400 soorten vogels te zien in het park. Daarbovenop is het dichtbegroeide zuiden van Kafue de enige plek waar je de endemische Chaplins Barbet (Chaplins baardvogel) kan vinden.

cheetah op de vlaktes van Kafue NP in Zambia