Gombe National Park

Gombe National Park is het kleinste, maar ook één van de bekendste nationale parken in Tanzania.

Gombe National Park

Gombe Stream ligt net als Mahale Mountains NP bij Lake Tanganyika in west-Tanzania. Het is het kleinste nationale park van Tanzania, maar ook een van de bekendste parken ter wereld door het fascinerende werk van Jane Goodall met “haar” chimpansees in de jaren ’60 van de vorige eeuw. Het onderzoek naar de circa 100 chimpansees in het park loopt nog steeds en is een van de langste studies ooit.

Naast chimpansees leven er ook red colobus monkey, bushbaby en ongeveer 200 soorten vogels. Er zijn hier weinig tot geen roofdieren.

De belangrijkste activiteit is natuurlijk chimpansees tracken en het voederstation. Voor de tracking is door het vochtige en hete klimaat een goede conditie nodig. Het park is moeilijk bereikbaar en het is prijzig om er te komen. Daarom zijn er weinig bezoekers.

De beste tijd om wilde dieren te zien in Gombe Stream National Park is de droge tijd van juni tot en met oktober. De beste tijd om in Gombe op zoek te gaan naar chimpansees is de lange droge tijd, wanneer de chimpansees gewoonlijk op de lagere hellingen zitten. In de regentijd zitten de chimpansees hoger, waardoor ze moeilijker te vinden zijn. Ook kunnen de paden dan vrij glibberig zijn.

Gombe NP is iets minder luxe en goedkoper dan Mahale. Een bezoek kan het beste gecombineerd worden met Katavi National Park en Ruaha National Park.

Gombe National Park