Betrouwbaar

SGR aangesloten

Eerlijk reizen

Fair Trade Tourism

+31 (0)6 15 63 88 64

Kantoor Nederland

Botswana - Parel van Afrika, voor een exclusieve safari

Klimaat en beste reistijd Botswana

Het klimaat en beste reistijd Botswana heeft een warm klimaat. Het land ligt op het zuidelijk halfrond en heeft dus omgekeerde seizoenen: als het bij ons winter is, is het in Botswana zomer.
Er wordt echter meestal gesproken van een “regenseizoen” en een “droog seizoen”. 

De meeste gebieden in Botswana zijn het hele jaar te bezoeken, de beste reistijd Botswana is:

 

  • Okavango Delta: mei - oktober
  • Moremi: juni - oktober (wild), oktober - februari (moerassen), mei - augustus (vogels)
  • Chobe: april - november/december
  • Kalahari: april - oktober
  • Makgadikgadi: mei - september

Het regenseizoen in Botswana, met uitzondering van het zuidelijke deel van de Okavango Delta, loopt van november/december tot eind maart. In het zuidelijke deel van de Okavango Delta is het tijdens het droog seizoen net op zijn natst. In de Kalahari regent het bijna nooit. De hoeveelheid regen verschilt per gebied, buien zijn meestal kort en hevig, tegen het eind van de middag.

 

In de zomer kan het in de Kalahari-woestijn overdag zo’n 40-50 graden Celsius worden en in de winter ‘s nachts tot onder nul afkoelen, in de overige gebieden is het het hele jaar door aangenaam met zo’n 21 tot 30 graden Celsius.

In Botswana wordt u overweldigd door de mooiste en meest ongerepte game reserves ter wereld. De Kalahari en de zoutpannen met zijn zebra´s en gnoes, de Okavango Delta en het aangrenzende Moremi Game reserve en Chobe National Park met zijn enorme populaties olifanten, grote katten en vogels zijn de bekendste.

De grote verscheidenheid aan wild, in combinatie met de luxe accommodaties, een vriendelijke en vreedzame bevolking en stabiele democratie biedt u een unieke safaribestemming! Maar liefst 40% van het land is bestemd voor wildlife en er staan nergens hekken om de parken! Gedeeltelijk leeft het wild in privéconcessies, met kleinschalige lodges van 5-10 tenten/chalets, waar ook off road en night drives gereden mogen worden. Dit in tegenstelling tot de openbaar toegankelijke Nationale Parken. 

Veel van de parken zijn lastig te bezoeken omdat, ondanks het hoge prijsniveau, een logeerplek schaars is en lang van tevoren al gereserveerd moet worden. Het prijsniveau is hoog, o.a. door de door de regering gekoesterde kleinschaligheid van toerisme van hoog niveau.

De nog (spaarzaam) aanwezige KhoiSan Cultuur en een bezoek aan de nabijgelegen Victoria Falls maken Botswana tot een droombestemming. De accommodaties variëren van tentovernachtingen tot zeer luxe lodges.

Hoogtepunten van Botswana

Botswana is onze meest exclusieve safaribestemming, met prachtige luxe accommodaties en een grote verscheidenheid aan wild. In Botswana is het, tijdens gamedrives in privéconcessies, mogelijk het voertuig te verlaten op mooie locaties en te genieten van de natuur, terwijl uw gids hapjes en drankjes uitstalt.

  1. Okavango Delta
  2. Chobe National Park
  3. Central Kalahari Game Reserve
  4. Makgadikgadi
  5. Victoria Falls

Fly in - lodges - kamperen

Door de onherbergzaamheid van grote delen van het land, is de manier om de mooiste gedeeltes van Botswana te bezoeken een “fly in” (incl. transfers, overnachtingen, volpension, game drives), waarbij u met Mokoro’s (kano’s), 4×4’s of vliegtuigjes diep in de natuurgebieden wordt gebracht. Voor een bezoek aan Botswana dient u dus een klein beetje avontuur niet te schuwen en rekening te houden met een ruim budget.

Of u gaat kamperen met een 4×4 (daktent of Bushcamper), al zijn de privéconcessiegebieden dan natuurlijk verboden terrein en is wat 4×4 rijervaring en het inhuren van een reisspecialist wel handig. Deze manier van reizen is wat vriendelijker voor de beurs, al blijft Botswana duur, ook als je gaat kamperen. Wij kunnen uw reis avontuurlijk tot zeer avontuurlijk maken, maar voor overnachtingen in de parken geldt: op tijd gaan plannen, een jaar van tevoren.

Geschiedenis van Botswana

De Republiek Botswana is geheel door land omgeven telt ruim 1,5 miljoen inwoners. De oppervlakte van Botswana is 600.000 vierkante kilometer en is daarmee ongeveer 16 keer zo groot als Nederland en even groot als Frankrijk. Het grenst aan Namibië, Zimbabwe, Zambia en Zuid-Afrika. Het land is politiek en economisch zeer stabiel.

Het vroegere Britse protectoraat Bechuanaland nam de huidige naam aan na de onafhankelijkheid in 1966. De Botswanese economie – een van de meest robuuste van Afrika – wordt gedomineerd door de diamantindustrie en toerisme. Het is het minst corrupte land van Afrika. De hoofdstad en grootste stad van het land is Gaborone. Kasane en Maun zijn de toeristencentra. Het hoogste punt is Tsodilo Hills met 1.489 m.